Belföld

Fontos bejelentést tett a pénzügyminiszter

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.18 | 17:18

Megtartotta alakuló ülését a Költségvetési Munkacsoport a pénzügyminiszter vezetésével.

Varga Mihály közösségi oldalán tudatta:

Megalakult a Költségvetési Munkacsoport, a kormány csökkenti a hiányt és az államadósságot.

Az új kormányzati döntéshozó fórum feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme, amelynek eredményeként a kormány tovább csökkentheti a költségvetési hiányt és az államadósságot – derült ki a Pénzügyminisztérium által kiadott közleményből.

Az alakuló ülésen 54 előterjesztést vizsgált a munkacsoport, amelyből 48-at jóváhagyott, a többit vétóval vagy ellenvéleménnyel látta el.

A kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát. A kormány a költségvetési fegyelem erősítése érdekében alakította át a döntéshozó fórumok rendszerét, a Költségvetési Munkacsoport ezt szem előtt tartva vizsgálja a Kabinetek döntéseit – derült ki a PM tájékoztatásából.

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő időszakban pedig tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet. Jövőre iránytűként szolgál a kormány számára a GDP 2,9%-ában meghatározott hiánycél, míg 2026-ra 2% alá kívánjuk csökkenteni a mutatót. Ehhez hasonlóan az államadósságot is mérsékeljük: jövőre a GDP 66,7%-án alakulhat, míg 2026-ra a maastrichti 60%-os kritérium alá fogjuk csökkenteni – írják.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló