Belföld

Tragikus hírt kaptak a leendő magyar nyugdíjasok

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.19 | 15:18
  • trendindex: 3

Már ha Varga Mihály igazat mond, ugye...

Fotó: Pixabay

Az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály arról számolt be, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a népjóléti bizottsági meghallgatáson azt állította, hogy egy olyan személy, aki 40 évig minimálbérért dolgozott Magyarországon, jelenleg 120 ezer forintos nyugdíjra számíthat.

Az állítás valóságtartalmát Farkas András nyugdíjszakértő vizsgálta meg, és szerinte ez a számítás jelentősen egyszerűsített és téves. A nyugdíjat két tényező határozza meg: a szolgálati idő és az életpálya-átlagkereset. Ha valaki 40 évig minimálbéren dolgozott, a nettó életpálya-átlagkereset számításakor figyelembe kell venni a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék levonását. Farkas András szerint ez a kalkuláció jelentős eltérést eredményez a pénzügyminiszter által említett összegtől.

Ráadásul az 1988 óta kifizetett minimálbérek nem nőttek a valorizációval azonos ütemben, és politikai szándékoktól függően változtak. A szakértő szerint az is problémát jelent, hogy a 120 ezer forintos összeg éppen a nem hivatalos létminimumnak felel meg, ami a nyugdíjrendszer méltányossági eljárásainál is küszöbérték. Farkas András arra figyelmeztetett, hogy az ilyen egyszerűsített számítások nem veszik figyelembe a valós életpályát és kockázatokat, és az eredmények így torzak lehetnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló