Belföld

Az állatoknak rémálom is lehet a szilveszteri petárda és tűzijáték, a MOL nagyot lépett ezen a téren – mutatjuk

  • Szerző:nuus
  • 2021.12.28 | 11:18

A MOL 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal. Azóta több ezer elkóborolt kutyának próbáltak segíteni a MOL-kutakon.

Míg sok embernek öröm, addig az állatoknak rémálom is lehet a szilveszteri petárda és tűzijáték. Jövő év első felében országszerte immár 150 MOL töltőállomáson lesz ingyenes mikrochip-leolvasó, megkönnyítve az elkóborolt állatok minél előbbi hazajutását. Csak tavaly szilveszter éjszaka 58 kutyát vittek be a töltőállomásokra – többségük gyorsan vissza is került gazdájához. A mikrochip-leolvasók egész évben nagy segítséget jelentettek, hiszen több mint ezer kutyát sikerült azonosítani a MOL töltőállomásokon. A szilveszteri ünneplés ártalmas mellékhatásainak témájával egy most elkészül kisfilm is foglalkozik.

Az év vége a szilveszteri tűzijátékok és petárdázás miatt kedvenceink legnehezebb időszaka. Az erős fény- és hanghatás sokkolóan hat az állatokra, akik emiatt rémülten elkóborolnak. Csak tavaly szilveszter éjszaka összesen 58 kutyát vittek be a töltőállomásokra, közülük szinte mindnek volt chipje, így a sikeres leolvasás után visszajutottak a gazdáikhoz. A mikrochippel nem rendelkező kutyákat vagy örökbe fogadták, vagy a helyi menhelyre kerültek. Mindez csak a jéghegy csúcsa: tavaly hivatalosan nem is volt engedélyezett a petárdázás – két éve a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már az új év első két napján 578, egy hét alatt több mint ezer elkóborolt állatról kapott bejelentést. 

A MOL 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal. Azóta több ezer elkóborolt kutyának próbáltak segíteni a MOL-kutakon, és a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően az állatok több mint kétharmada vissza is került gazdájához. Tízből nyolc kutya jellemzően vidéken kóborol el.

A kezdeményezés indulása óta több ezer kutyát hoztak be azonosítani töltőállomásainkra, sőt idén egy elkóborolt macskát is találtak vásárlóink. Szilveszterkor rendre visszatérő problémát jelentenek a megriadt, eltűnt állatok, ezért is döntöttünk úgy, hogy 150-re növeljük azon töltőállomásaink számát, ahol mikrochip-leolvasó található

 – mondta Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

A mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában, valamint a MOL töltőállomás-keresőn. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.