Belföld

Kegyelmet kérnek Budaházy Györgynek

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.30 | 09:18

Rádiós és egy lelkész nyújtott be kegyelmi kérvényt Budaházy György ügyében.

Novák Katalin köztársasági elnököt arra kéri a Budaházy Bizottság az Igazságtételért civil társaság, hogy alaposan gondolja újra Budaházy György és kilenc társa – általa el nem utasított – kegyelmi kérvényének mihamarabbi elfogadását – írja a Magyar Hang.

A civil társaság azután jelentkezett közleményével,

hogy az államfő kegyelmet adott a Budaházy-ügy azon hét vádlottjának, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az ügy további tíz terheltjével kapcsolatban Novák Katalin úgy döntött: „esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről”.

A Kondor Katalin rádiós és televíziós újságíró

és Hegedűs Loránt református lelkész által jegyzett közleményben a bizottság arra kéri a köztársasági elnököt, hogy „legyen következetes, és ne engedjen terepet egy újabb égbekiáltóan igazságtalan, ismételten társadalmi közfelháborodást kiváltó ítéletnek”, mivel véleményük szerint az eljárás „a velejéig koncepciós”, ezért az igazságszolgáltatásban megrendült közbizalom helyreállítását épp az szolgálná, ha a megismételt másodfokú eljárás előtt minden vádlottnak kegyelmet adna.

A Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai

szervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. Molotov-koktélos támadásokat intéztek több akkori kormánypárti politikus ingatlana ellen. A vádlottak többsége tagadta a terhére rótt cselekményeket.

Novák Katalin köztársasági elnöktől kedden kegyelmet kapott az ügy hét érintettje.

Ítélet született: Tizenhét év fegyházat kapott Budaházy György


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.