Budapest

Budapesti utcai támadások: Négy embert vettek őrizetbe eddig, köztük van egy magyar nő is

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.02.13 | 16:48

Négy embert - két német, egy olasz és egy magyar állampolgárt - vett őrizetbe a rendőrség eddig annak a társaságnak a tagjai közül, amely a gyanú szerint a napokban viperákkal, boxerekkel és más eszközökkel támadott meg járókelőket Budapest közterületein - közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői sajtótájékoztatóján.

A támadásokat hét-nyolc ember követte el, de a társaságnak vélhetőleg tíz-tizenöt tagja lehet.

Fotó: Pixabay

A többiek azonosítása, felkutatása még tart, ehhez a külföldi társhatóságokkal és a magyar titkosszolgálatokkal is felvette a kapcsolatot a magyar rendőrség.

Nyerges Béla, a BRFK nyomozó főosztályának vezetője elmondta:

adataik szerint az elkövetők négy támadást hajtottak végre a napokban Budapesten, ezeknek nyolc sértettjük van, közülük hárman súlyosan megsérültek.

Beszámolt arról, hogy a történtek után azonnal létrehoztak egy nagyobb vizsgálócsoportot,

amelynek első feladata az volt, hogy kiderítsék, van-e összefüggés a támadások között.

Ez arra az eredményre vezetett, hogy

az áldozatok valamennyien terepszínű vagy fekete ruházatot, esetleg bakancsot viseltek, az elkövetők pedig a támadások előtt követték, figyelték a sértetteket.

Megjegyezte:

az eddigi adatok, kamerafelvételek tanúsága szerint a támadások elkövetőinek körülbelül fele nő.

Az alezredes kérdésre nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a támadók különféle szélsőséges, nemzetközi baloldali mozgalmak tagjai, szimpatizánsai lehetnek, és azért érkeztek Budapestre, hogy a budai Várban a hétvégén megrendezett “kitörés napi” megemlékezés résztvevőivel konfrontálódjanak.

Közölte ugyanakkor, hogy az őrizetbe vett négy embert közösség tagjai elleni erőszakkal gyanúsítják.

A csoport tagjai múlt csütörtökön lengyel turistákat vertek össze viperákkal és más eszközökkel, a sértettek közül ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek. Pénteken egy férfit bántalmaztak hasonló módon Gazdagréten, ő könnyebben sérült meg. A belvárosi Bank utcában egy koncertről hazainduló párt vertek össze, a férfi súlyosan megsérült, az I. kerületi Mikó utcában pedig egy német párt bántalmaztak súlyosan.

A támadók csak egy esetben,

a gazdagréti támadásnál szólították meg áldozatukat, azt kérdezték tőle, hogy a kitörés napi rendezvényre megy-e. A férfi azt válaszolta, hogy nem, hanem dolgozni megy egy közeli üzletbe, pillanatokkal később már viperákkal ütötték őt és a földre került.

Nyerges Béla kitért arra,

hogy az őrizetbe vett német és olasz állampolgár nem működik együtt a vizsgálatban, nem hajlandó kommunikálni a nyomozókkal, de tagadják az érintettségüket.

Tagadja részvételét az őrizetbe vett magyar nő is. Az őrizetbe vett négy gyanúsított letartóztatásáról várhatóan kedden dönt a bíróság

– mondta az alezredes.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló