Budapest

Ingyenes buszozás Budapesten: ezeken a járatokon utazhatsz jegy és bérlet nélkül

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.18 | 14:48

A héten elektromos autóbuszokat tesztelnek a fővárosban, amiket ingyenesen lehet igénybe venni.

Az ArrivaBus által tesztelt, teljesen elektromos MAN Lion’s City 18E városi autóbusz május 21-ig, szombatig van forgalomban a belvárost is átszelő 8E vonalán. A BKV Zrt. által vizsgált Mercedes eCitaro G elektromos csuklós autóbusszal pedig május 17. és 23. között a 7-es busz vonalán, május 24. és 30. között pedig a 8E busz vonalán lehet találkozni.

BKV busz megálló

A tesztbuszok a 8E vonalon e8E, a 7-esen pedig e7 jelzéssel közlekednek. A most bemutatott MAN Lion’s City 18E típusú, 18 méteres csuklós autóbusz minden körülmények között mintegy 300 kilométeres hatótávot garantál. Ezt a még napjainkban is kiemelkedőnek számító 640 kWh-nyi akkukapacitás biztosítja, amelyből 512 kWh energia áll az autóbusz rendelkezésére.

A Mercedes eCitaro G típusú elektromos csuklós autóbusz szintén 18 méter hosszú, klimatizált, és teljes hosszában alacsonypadlós. Az autóbuszt egy 441kWh összkapacitású akkumulátor hajtja, amellyel akár 340 kilométert is képes megtenni városi körülmények között.

A tesztjáratokon ingyenesen lehet utazni, bárki kipróbálhatja azokat. A BudapestGO rendszerében percre pontosan nyomon lehet követni, hogy épp merre haladnak a járművek.

A vállalatok elkötelezettek a környezetbarát járművek beszerzése iránt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy tisztán elektromos hajtású járműveket hozzanak Budapestre, egyelőre teszt jelleggel. Cél a fenntartható, környezetbarát járműparkfejlesztés. A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Levetkőzött a 66 éves Bíró Ica
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 25.