Budapest

Eszméletlen, mi megy most Pesten a panellakásokkal

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.31 | 10:48

Ingatlan piac: viszik a panelt, mint a cukrot.

A budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni a budapesti panellakások közül. Egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le – írja a Duna House elemzése. Az óbudai lakótelepeken 2020-hoz képest 37 százalékkal emelkedtek a panelotthonok átlagos négyzetméterárai. 2021-hez mérten 28 százalékos áremelkedéssel kell számolnia az idei évben annak, aki harmadik kerületi panelt keres.

A főváros budai kerületei közül a legtöbb panellakás

a III. és a XI. kerületben található: utóbbiban a lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára az idén már majdnem a felével többe kerül, mint 2019-ben, miközben ennél az ingatlan típusnál a legnagyobb vételárat, 61,5 millió forintot egy III. kerületi, 73 négyzetméteres ingatlanért fizették 2022-ben.

Fővárosi, új építésű ingatlan esetében már szinte elképzelhetetlen az egymillió alatti négyzetméterár, a budai I. kerületben értékesített új építésűek négyzetméterára pedig már a 3 millió forintot is megközelítette. Az ingatlanközvetítő által 2022-ben a budai oldalon értékesített, legmagasabb értéket képviselő új építésű ingatlan

egy XI. kerületi 69 négyzetméretes lakás volt 99 millió forintért.

Az 1,644 millió lakosú Budapest 23 kerülete közül hat található a város nyugati felén, ugyanakkor az idén a Duna House által értékesített fővárosi ingatlanoknak csak 11,5 százaléka helyezkedik el ezekben a kerületekben. A közlemény idézi Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, a hat kerületben 2022-ben zárult adásvételek alapján Budán átlagosan 967 ezer forintba kerül az otthonteremtés négyzetméterenként, és átlagosan 61 millió forintot fizettek a vásárlók egy 60 négyzetméteres ingatlanért.

Az idén a budai oldalon a legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanért, egy 340 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, medencés luxus okosotthonért panorámával, megközelítőleg 777 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,2 millió forint négyzetméterenként – írták.

A legnagyobb alapterületű eladott ingatlan egy 1356 négyzetméteres irodaház

a Bécsi út közelében, amelyért 410 millió forintot fizetett a vásárló, ezzel ez az ingatlan lett 2022 legalacsonyabb négyzetméteráron elkelt budai ingatlana. Ugyanakkor a legkisebb alapterületű lakásért, egy 18 négyzetméteres, jó állapotú, téglaépítésű minigarzonért 827 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó.

Benedikt Károly a keresletről elmondta, a köztudatban lévő megközelítést, miszerint az ingatlan jelentősen drágább, ha az érdeklődő a budai oldal kínálatából választ, az adatok is alátámasztják, főként a paneleknél, hiszen az idei év harmadik negyedévében átlagosan 170 ezer forinttal többet fizettek a vásárlók négyzetméterenként ezért az ingatlantípusért Budán, mint Pesten, míg a téglaépítésűek között csak 55 ezer forint volt az árkülönbség az átlagos négyzetméter árakat vizsgálva.

Kiderült, melyik az ország legolcsóbb és legdrágább utcája


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló