Időjárás

Marad a tavasz, de jön a kullancsinvázió!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.04 | 08:15

weather

Fotó:Freepik

A legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű – írja a a hungaromet.

A pára, ködfoltok feloszlása után  napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. A legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.

A koratavaszi időjárás kellemetlen velejárója a kullancsveszély.

A kirándulásokon már érdemes védekeznünk riasztószerekkel – vagy minél előbb oltassuk be magunkat. A kellemes, napsütéses idő beköszöntével egyre inkább számíthatunk a kullancsok aktivizálódására és megjelenésére az erdei kirándulásokon, illetve akár már kerti munka közben is.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján hazánkban évente több ezer embert fertőznek meg ezek a vérszívók Lyme-kórral.

A szakemberek szerint az európai kullancsok mindössze 12 százaléka hordozza ezt a kórokozót, azonban nem tudhatjuk pontosan, hogy a bennünket megkörnyékező rovarok fertőznek-e – int azt írja a weborvos.

Tévhit, hogy a kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni, és arra sincs tudományos bizonyíték, hogy támadásuk megelőzhető lenne vitaminszedéssel.

Ha kullancsot találunk a bőrünkben, azonnal távolítsuk el kullancscsipesszel. A Lyme-kórt okozó baktérium az állat potrohában található, ezért igyekezzünk úgy kiemelni, hogy azt ne nyomjuk össze!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.