Időjárás

Marad a tavasz, de jön a kullancsinvázió!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.04 | 08:15

weather

Fotó:Freepik

A legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű – írja a a hungaromet.

A pára, ködfoltok feloszlása után  napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. A legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.

A koratavaszi időjárás kellemetlen velejárója a kullancsveszély.

A kirándulásokon már érdemes védekeznünk riasztószerekkel – vagy minél előbb oltassuk be magunkat. A kellemes, napsütéses idő beköszöntével egyre inkább számíthatunk a kullancsok aktivizálódására és megjelenésére az erdei kirándulásokon, illetve akár már kerti munka közben is.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján hazánkban évente több ezer embert fertőznek meg ezek a vérszívók Lyme-kórral.

A szakemberek szerint az európai kullancsok mindössze 12 százaléka hordozza ezt a kórokozót, azonban nem tudhatjuk pontosan, hogy a bennünket megkörnyékező rovarok fertőznek-e – int azt írja a weborvos.

Tévhit, hogy a kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni, és arra sincs tudományos bizonyíték, hogy támadásuk megelőzhető lenne vitaminszedéssel.

Ha kullancsot találunk a bőrünkben, azonnal távolítsuk el kullancscsipesszel. A Lyme-kórt okozó baktérium az állat potrohában található, ezért igyekezzünk úgy kiemelni, hogy azt ne nyomjuk össze!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.