Időjárás

Felhőszakadás, jégeső, zivatar: narancs riasztást adtak ki, a fél ország sárgába borul

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2022.06.09 | 15:18

Zivatarok miatt országosan elsőfokú, felhőszakadás miatt 7 megyében narancs, további 10 megyében pedig citromsárga a riasztás.

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki több megyére az ország középső területén az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel.

Riasztások zivatarok és felhőszakadás miatt

Dóka Imre, az OKF szóvivőhelyettese azt írta, az érintett területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél vagy akár jégeső is.

Az OMSZ azt írja, hogy azokon a területeken, ahol narancs riasztás van érvényben, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Dóka Imre hozzátette: a viharos szélben fokozottan kell figyelni a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy “kap el” minket, húzódjunk be valahová, ha pedig gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg. A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

Figyelmeztető előrejelzés - felhőszakadas

Figyelmeztető előrejelzés csütörtökre: Fotó: OMSZ

Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül lehet tájékozódni.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón – kéri az OKF.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Pxfuel


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Meghalt Törőcsik András
  • szerző:nuus
  • 2022. 07. 09.