Tudomány

Olyan globális melegrekord dőlt meg a napokban, amire a tudósok sem számítottak

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.11 | 17:33

Új adatok szerint a globális hőmérséklet tizenkét egymást követő hónapon keresztül átlépte az 1,5 Celsius fokos kritikus küszöbértéket. Mit jelent ez a tartós melegrekord a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése szempontjából?

2024 júniusa volt a valaha mért legmelegebb hónap, az iparosodás előtti átlaghőmérsékleteknél 1,5 Celsius fokkal magasabb értékekkel. Ezt közölték a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgáltatás (C3S) legfrissebb adatai. A C3S által ma közzétett eredmények szerint júniusban a globális felszíni léghőmérséklet 0,67 Celsius fokkal haladta meg a 1991-2020 közötti átlagot, és megdöntötte az előző év azonos hónapjában felállított melegrekord értékét – írja a dw.com

Nem kell kutatónak lennünk ahhoz, hogy érzékeljük a közvetlen környezetünkben történő változásokat. A napokban több hazai vármegyében is hőségriadót hirdettek, a MÁV vizet oszt a pályaudvarokon, már ez is elég feltűnő jele a bajnak.

A melegrekord megvan, de mit jelent ez a 1,5 Celsius fokos határ?

Az üvegházhatású gázok hajtják előre a klímaváltozást. Ezek elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok, mint a szén, az olaj és a gáz égetéséből, valamint az erdőirtásból és az állattenyésztésből származnak. A világ legtöbb országa elkötelezte magát amellett, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést jóval 2 Celsius fok alatt tartja. (Az iparosodás előtti szintekhez képest). A 2015-ös Párizsi Egyezmény kimondja, hogy ezt az értéket 1,5 fok alatt kell tartani, azonban ez most épp sikertelennek tűnik.

“A klímánk melegszik, de a szárazföldi és tengeri hőmérsékletek melegrekord sorozata is rendkívülien aggasztó. Meglepő, hogy ilyen nagy mértékben lépjük át a korábbi csúcsokat, és hogy pont most,  az elmúlt év folyamán” – mondta Rebecca Emerton, a C3S fő kutatója.

Emerton hozzátette: ettől még nem hiábavaló a Párizsi Egyezmény. Az ugyanis egy hosszútávú vállalás, amelyben évtizedeken átívelő munkával kíván a világ jobb eredményeket elérni.

Az 2023-as év volt a valaha mért legmelegebb. Az új adatok szerint a 2023 júliusától 2024 júniusáig tartó időszak globális átlaghőmérséklete 1,64 Celsius fokkal haladta meg az ipari forradalom előtti adatokat. Bár a tizenhárom egymást követő hónap rekordhőmérséklete az új adatok szerint “szokatlan”, a C3S megjegyzi, hogy egy hasonló sorozat 2015-2016 között is előfordult.

Forrás: Pixabay

Az adatok szerint Európában a legmagasabb hőmérsékleti átlagokat a délkeleti régiókban és Törökországban mérték. Míg a világ többi részén Brazília, a Közel-Kelet, Észak-Afrika, Nyugat-Antarktisz, Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok nyugati államai jelentették a forró pontokat.

A perzselő hőség nem csak a szárazföldre korlátozódik. Az adatok szerint a tengerfelszín átlaghőmérséklete júniusban tizenötödik hónapja döntött melegrekord értéket egymás után. A tengeri felmelegedés elősegítheti a tengerszint emelkedését, ami korallfehéredést okozhat. Sőt, intenzívebb viharokat, valamint a tengeri élet károsodását is eredményezheti.

Mit tehetünk még?

“A valódi kérdés az: képesek leszünk-e később a században újra 1,5 alá menni? Rendelkezünk eszközökkel, hogy elérjük a 1,5 fokot. De ez azt jelenti, hogy nagyon-nagyon drasztikusan csökkentenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátását” – mondta Carlo Buontempo, a C3S igazgatója egy korábbi interjúban.

A tudósok szerint a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 2025-re kellene tetőzniük, 2030-ra több mint 40%-kal kellene csökkenniük, és 2050-re el kellene elérniü a nettó nulla szintet.

Bár gyorsan kell cselekedni, előrelépés történt a klímaváltozás lassítása érdekében. A megújuló energiaforrások, mint a szél-, a napenergia és más zöld technológiák, mint az elektromos autók, gyorsan terjednek és az árak csökkennek. A Párizsi Egyezmény előtt az emberiség egy potenciálisan katasztrofális, 3,5 Celsius fokos globális felmelegedés felé tartott 2100-ra.

(via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló