Időjárás

Kiadták a riasztást: akár 60-70 milliméter csapadék is hullhat, viharos széllökések kíséretéten

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.09.24 | 10:18

Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány dél-magyarországi járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Fotó: Pixabay

Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre várható zivatarok kialakulása, amelyeket felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső kísérhet. A légkör csak vasárnap éjszaka kezd megnyugodni.

Vasárnap a Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható, hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján közötti széles sávban. Ebben a sávban a lehulló csapadék mennyisége mindkét nap általában 15 és 45 milliméter közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több, akár 60-70 milliméter is hullhat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szombat estétől a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint északkeleten az északi irányba forduló szél megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek, és csak vasárnap estefelé várható a szél mérséklődése.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol erős szél várható, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, az autósok pedig lehetőleg ne parkoljanak fák alatt. Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló