Külföld

A világ legnagyobb irtási művelete van készülőben

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.03.21 | 14:18

A világ legnagyobb irtási művelete keretében eltávolítanák a 19. században fókavadászok által véletlenül behurcolt egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetről, hogy megvédjék a vándoralbatroszokat és más veszélyeztetett tengeri madarakat - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása kedden.

Az egerek az elmúlt harminc évben a melegebb és szárazabb körülmények között elszaporodtak,

és nagy pusztítást végeztek a sziget gerinctelen élőlényei és növényei, valamint a földön és odúban fészkelő tengeri madarak fiókái, sőt felnőtt egyedei között.

Fotó: Wikipédia

A Marion-sziget a közigazgatásilag a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó Prince Edward-szigetek tagja. A lakatlan, vulkáni eredetű földdarab 2200 kilométerre található Fokvárostól, az afrikai kontinens és az Antarktisz között. Több millió tengeri madár fészkel itt, köztük négy pingvinfaj és a világ vándoralbatroszainak negyede.

Szakértők szerint ha nem irtják ki az egereket, akkor az albatrosz – 18 másik tengeri madárfajjal együtt – teljesen eltűnhet a szigetről.

A rágcsálóirtást 2025 déli féltekei telén végzik el Dél-afrikai Köztársaságból érkező helikopterek segítségével. A helikopterek rágcsálóirtó csalétket szórnak ki a 30 ezer hektáros sziget teljes területére. Ez a módszer már sikeresnek bizonyult a brit fennhatóságú Dél-Georgia szigetén, ahonnan egy évtized alatt irtották ki a patkányokat és az egereket.

Hasonló projekteket hajtottak végre a brit Lundy szigetén, a Man-szigeten és a Külső-Hebridákon, új életre keltve a területeken élő tengeri madarak állományát.

A megközelíthetetlen és nehezen járható felszínű szigeteken végzett irtási műveletek azonban eddig nagy nehézségekbe ütköztek, ahogy az az Atlanti-óceán déli részén található Gough-sziget esetében is történt.

Az Egérmentes Marion projekt lesz az eddigi legnagyobb, egyetlen művelet keretében végrehajtott irtási akció. A projekt a dél-afrikai kormány és a BirdLife South Africa partnerségében valósul meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Esős napra ébredünk ma is
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 12.