Külföld

Washingtonba utazna bizniszelni Szijjártó, simán elhajtották

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.04 | 09:18
  • trendindex: 3

A kettős adóztatásról szóló egyezmény fontos lenne a NER-lovagoknak is, Szijjártó Péter külügyminiszter mégis hiába iparkodik azt újratárgyalni.

Az amerikai-magyar kapcsolat legjobban működő pillére ma a gazdasági együttműködés, ami gyakori, amikor Budapesten jobboldali, Washingtonban pedig demokrata párti vezetés van.

A kormány számít az amerikai cégekre a viszony életben tartása érdekében

– mondta a jelenlegi USA-vezetést számos alkalommal megsértő Szijjártó Péter külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán. Szó volt a kettős adóztatás elkerüléséről szóló

Magyarországgal 1979-ben megkötött adóegyezmény-szerződésről is,

amit az Egyesült Államok mondott fel. A lépés oka volt, hogy a magyar kormány úgy döntött, nem támogatja az Európai Unió új, évekig tartó egyeztetéssel tető alá hozott, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését. Szijjártó kínjában az ATV kérdésére azt mondta, hogy ez tiszta ügy volt, mert ezt a lépést az amerikai fél előre jelezte. Azóta viszont sikerült megegyezésre jutnia a kormánynak az OECD-vel, így magyar kabinet kész az egyeztetésre és az egyezmény újranyitására. Azt is hozzátette, ezt ő is jelezte Washington felé, sőt

Varga Mihály pénzügyminiszter is tárgyalást kezdeményezett

amerikai kollégájával a kérdésben. Az amerikai kormányzat azonban még nem áll készen a tárgyalásra mondta szomorúan a fideszes tárcavezető – talán éppen északi rokonaink és Svédország NATO-felvételének akadályozási technikáját lesték el a fideszesektől.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló