Túra

Ne riasszon el a hőség! Nyári túrázási tippek kánikula idejére

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.09 | 14:18

A Fjällräven nyári túratippjei ebben nyújtanak segítséget, hogy a tikkasztó melegben is gondtalan élmény legyen a túrázás, legyen szó akár pár órás, akár többnapos kalandozásról.

A nyári hőségben nem csupán a strandolás az egyetlen alternatíva a szabadidő eltöltésére, a túrázás szerelmesei még a legmelegebb napokon is szívesen járják a természetet. Ilyenkor körültekintőbben kell megtervezni a túrázást, hiszen a forróság számos kihívás elé állíthatják még a tapasztalt természetjárókat is. A Fjällräven nyári túratippjei ebben nyújtanak segítséget, hogy a tikkasztó melegben is gondtalan élmény legyen a túrázás, legyen szó akár pár órás, akár többnapos kalandozásról.

Nyáron ajánlott olyan túraútvonalat választani, amely fák között, folyók mellett, völgyekben vezet, hiszen ezeken a helyeken enyhébb a hőség. Érdemes kerülni viszont a tűző napon vezető olyan útvonalakat, ahol a megfelelő folyadékutánpótlás sem biztosított. A melegben gyakrabban iktassunk be megállókat, olyan ételeket együnk, amelyek anélkül adnak energiát, hogy elnehezítenének, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint készüljünk fel a hirtelen időjárásváltozásra. Mutatjuk a Fjällräven nyári túrázási tippjeit!

Megfelelő viselet

Mindig a hőmérsékletnek megfelelően öltözzünk, de a nyári túrázás során különösen fontos a ruhadarabok helyes megválasztása, hiszen nem mindegy mikor és hol fogunk hódolni a természetjárásnak, ráadásul a testmozgással járó hőingadozást is ajánlott figyelembe venni. Az erdőben például reggel és este, sötétedés után csípősebb lehet az idő, de napközben, amikor tetőzik a hőség, már jól eshet a lengébb öltözet. Nem szabad az izzadásról sem megfeledkezni. A könnyen száradó ruhák nagy segítséget jelenthetnek, de a váltóruhákkal is növelhető a komfortérzet.

A tartósság is elsődleges, hiszen a túra sikerét veszélyezteti, ha például a nadrág épp útközben szakad el. Érdemes tehát kifejezetten szabadtéri kalandokra kialakított viseletben nekivágni a természetnek, mint amilyen a Vidda Pro Lite Shorts, egy hátul dupla réteggel megerősített, funkcionális rövidnadrág, amely ráadásul praktikus oldalzsebekkel is rendelkezik.

Akármilyen ragyogó is az idő, amivel mindig készülni kell, az az esőkabát, hiszen amilyen hirtelen képes kitörni egy-egy nyári zápor, olyan bosszantó tud lenni, ha felkészületlenül ér. Az ideális esőkabátot a vízálló, de egyben megfelelő szellőzést biztosít. Ez azért fontos, mert a nyári melegben a kellő légáteresztő képesség hiányában a túrázó saját izzadtságától lesz csuromvizes. Hasonlóképp fontos a mozgásszabadság, ellenkező esetben egy váratlan mozdulatnál a nem megfelelő kialakítású kabát a hátrészen vagy a hónaljaknál kiszakadhat. Mindezeknek a feltételeknek megfelel a High Coast Hydratic Trail Jacket, amely női és férfi fazonban is kapható.

Hidratálás és napvédelem

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel az év minden szakában fontos, ám egy nyári túra során ajánlott még többet inni, hogy elkerüljük a kiszáradást. A túrázás alatt nem csak vizet, de értékes ásványi anyagokat is veszíthetünk, amelyeket szintén ajánlott a megfelelő folyadékokkal pótolni. Ám még így sem ajánlott a tűző napon hosszabb ideig erőteljes fizikai aktivitást végezni, hiszen hiába tudjuk pótolni az izzadás során vesztett folyadékot, ha közben túlterheljük a szervezetünket vagy napszúrást kapunk. Ugyanakkor nem érdemes a meseszép túraútvonalakat kihagyni nyáron csak azért, mert egy-egy szakaszon nem találni árnyékot. Válasszunk légáteresztő anyagból készült ruhákat, és sose felejtsünk el kalapot vagy olyan sapkát viselni, mint a Vardag Långtradarkeps, ami hálós hátsórészének köszönhetően remekül szellőzik. Kánikula idején gyakran a kirándulók arca előtt repkedő, apró rovarok okoznak bosszantó nehézséget, ezek ellen hatékony védelmet nyújthat egy nyári napkalap, mint a Marlin Mosquito Hat, amelynek karimájáról szükség esetén pillanatok alatt lehajtható az egész arcot takaró rovarháló.

Hiába készült fel megfelelően a túrázó a ruházat terén, ha egy kényelmetlen hátizsák keseríti meg a természetben töltött időt. Ennek elkerülése érdekében egy kifejezetten az outdoor aktivitásokhoz kialakított hátizsákban érdemes útra kelni. A Kajka 35 S/M nem véletlenül az egyik legnépszerűbb túrahátizsák, mivel ergonomikus kialakításának és állítható pántjainak köszönhetően akár egy egész napos gyaloglást is hátfájás nélkül zárhatunk, ráadásul minden szükséges felszerelésünk könnyedén elfér benne.

A nyári melegre is igaz a svéd mondás, mely szerint „nincs rossz idő, csak rossz ruha”: a megfelelő felszerelés birtokában, kellő felkészülés mellett a nyári természet felfedezése és a túrázás élménye mindent képes felülírni, még a legforróbb napokon is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló