Bulvár

Elhunyt az Oscar-díjas Bergman

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.09 | 20:48

Elhunyt 93 éves korában szombaton Los Angelesben Marilyn Bergman dalszerző.

93 éves korában szombaton elhunyt Marilyn Bergman dalszerző. Férjével, Alan Bergmannal több száz filmbetétdalt írt, köztük az Ilyenek voltunk és a Yentl című filmek Oscar-díjas számait.

Marilyn Bergman halálát légzéselégtelenség okozta,

de nem szenvedett Covid-19-ben – közölte szóvivője, Jason Lee. Az 1958-ban összeházasodott Bergmanék a legtartósabb, legsikeresebb és legtermékenyebb dalszerző párosok közé tartoztak, filmes, televíziós és színpadi munkákat is vállaltak. Olyan zeneszerzőkkel dolgoztak együtt, mint Marvin Hamlisch, Cy Coleman és Michel Legrand, és a világ legnagyobb énekesei, Frank Sinatra, Barbra Streisand, Aretha Franklin és Michael Jackson énekelték számaikat.

Barbra Streisand egész pályafutása során Bergmanékkal dolgozott,

több mint 60 dalukat vette fel, és egy egész albumot is szentelt a dalaiknak. Az Oscar-díjas színésznő és énekesnő szombaton egy olyan képet tett ki a Twitterre, amelyen a házaspárral együtt látható. Mint írta: “A dalaik időtlenek, akárcsak a szerelmünk. Nyugodj békében”.

Ők írták Streisand és Neil Diamond számára a You Don’t Bring Me Flowers című duettet, Sinatra Nice ‘n’ Easy című számát, és a Dean Martin által előadott Sleep Warm című dalt. Leginkább a filmekhez írott betétdalaik révén váltak ismertté. A Barbra Streisanddal és Robert Redforddal forgatott

Ilyenek voltunk főcímdaláért kapták egyik Oscar-díjukat.

A másik kettőt pedig a Windmills of Your Mind (A Thomas Crown-ügy) és a Yentl filmzenéjének elismeréseként vehették át az amerikai filmakadémiától. Két Grammy-díjat és négy Emmy-díjat is kaptak, és beiktatták őket a Dalszerző Hírességek Csarnokába.
Marilyn Bergman halálhírét számos pályatársa megrendülten fogadta. A közösségi médián Quincy Jones tehetségét és emberi nagyságát méltatta. Marilyn Bergman volt az első nő, akit beválasztottak az Amerikai Zeneszerzők, Szerzők és Kiadók Társasága tagjai közé, majd később az elnöki posztot is betöltötte.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló