Bulvár

103 éves korában meghalt Kirk Douglas

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.06 | 01:25
  • trendindex: 2

Az utolsó hollywoodi legenda távozott.

Kirk Douglas a New York állambeli Amsterdamban született Issur Danielovitch Demsky néven, egy Oroszországból bevándorolt hétgyermekes zsidó család egyedüli fiaként. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is jeleskedett. New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja volt, közben több mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy előteremtse a tandíjat.

Fotó: AFP

Az ezerkilencszázharmincas évek végén, amikor színpadi pályafutása elindult, változtatta nevét Kirk Douglas-re. Amerika hadba lépése után, 1941-ben bevonult a haditengerészethez, a színpadra csak 1945-ben tért vissza. A következő évben kezdődött filmes pályafutása, melynek során mindvégig sikerült elkerülnie a beskatulyázást, drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett (köztük az Újra szól a hatlövetű című westernnel vagy a Hét májusi nap című politikai thrillerrel), az utolsó a sorban a Kemény fickók (1986) volt.

Douglas 1996. január 28-án súlyos stroke-ot szenvedett, ami csökkentette a beszédkészségét. A több hónapig tartó beszéd-nyelvterápiás kezelés után beszédkészsége visszajött, bár azóta is korlátozott szinten tud csak beszélni. Két hónappal később, márciusban azonban át tudta venni a tiszteletbeli Oscar-díjat, és köszönetet tudott mondani a közönségnek.

A stroke-jával kapcsolatos tapasztalatáról írt is egy könyvet, a „My Luck of Luck”-ot, abban a reményben, hogy mások számára útmutató lesz, hogyan kell kezelni családban a stroke-ban szenvedő beteget. 2016. december 9-én 100. születésnapját a Beverly Hills Hotelben ünnepelte családja és számos barátja társaságában, köztük volt Don Rickles, Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg, felesége Anne, Michael fia és menye Catherine Zeta-Jones.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló