Bulvár

“A takarítónőt se tudom kifizetni” – vallotta be az oroszok első számú oligarchája

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.19 | 15:40

Mihail Fridman, Oroszország egyik legnagyobb bankjának alapítója és részvényese felhőtlenül élte a milliárdos oligarchák életét 2022. február 28-ig. Majd szankciós listára került...  

Még a takarítónőt se tudja kifizetni

Fridman hatalmas üzleti karriert futott be hazájában, majd Angliában: annak idején 65 millió fontért vásárolta meg a londoni hat hálószobás viktoriánus kastélyát, amelynek újjáépítésébe további 80 millió fontot fektetett be. Úgy érezte, mindent jól csinál: rendesen megfizette cégei munkavállalóit, jótékonykodott zenei fesztiválokat szponzorált szülővárosában, Lvivben (merthogy ukrán születésű), de ez nem volt elég.  Dacára annak, Ukrajna területén született, izraeli útlevelet hord a zsebében, az angol kasszába adózik, az orosz politikában pedig direktben soha nem vett részt, most ő sem férhet hozzá hatalmas vagyonához.

„Még a takarítónőt sem tudom kifizetni… Lehet, hogy most magamnak kellene felsöpörnöm a házat. Nincs amúgy ezzel semmi gond, annak idején kollégistaként négy másik sráccal laktam és csak én takarítottam, de… 35 év után, egyik napról a másikra ez kissé váratlanul érint”

– mondja Fridman a Bloombergnek adott friss interjújában. Hiába volt eddig mindenhol VIP-ügyfél, a bankban szankciós listára került, így az ügyintéző sajnálatát fejezte ki és elköszönt, ő pedig üres zsebbel távozott.

Már Oroszországba se térhet vissza

Fridman egyébként kizárt dolognak tartotta az orosz inváziót, amikor pedig a hírekről értesült, valóságos sokkot kapott. Szívében fontos helyen szerepel Ukrajna, a gyerekkorában még Szovjetunióhoz tartozó Lviv “minden sarkát ismeri, mint a tenyerét”. A szülei ukrán állampolgárok, egészen a háború kezdetéig Lvivben éltek. A milliárdos szülőváros számos intézményét – iskolát, színházat, kórházat – támogatott az évek során.

“Amikor a háború kitört, épp Moszkvában voltam üzleti úton. Felhívtam a cégeim vezérigazgatóit, hogy azonnal vegyenek magukhoz annyi pénzt, amiből néhány hónapig ki tudjuk fizetni az alkalmazottjainkat, és azonnal hazautaztam Londonba. Másnap körlevélben tájékoztattam a dolgozóinkat arról, hogy a háborút elítélem, és nagyon sajnálom azokat, akik érintetté váltak benne. Aztán utaltam 10 millió dollárt egy zsidó szervezetnek, amely ukrán menekülteket segít”

– mondja.

Bár direktben nem kritizálta Putyint, ezzel együtt is érzi, hogy ezzel a kiállással túl messzire ment, és most már kimondottan veszélyesnek tartja, hogy visszatérjen Oroszországba.

Putyin nem befolyásolható, ő viszont nagyot szív

“Aki azt hiszi, hogy az orosz oligarchák felérhetnek Putyinhoz és nyomást helyezhetnek rá, az nem érti az orosz hatalmi struktúra működését”.

– fejti ki.

És hogy mi lesz most? A 15 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező oligarcha számára minden bizonnyal meghatároznak majd egy “ésszerű összeget a havi kiadásokhoz” – ennek maximuma havi 1 millió forintnak megfelelő összeg – így aztán kénytelen lesz úgy élni, mint egy átlagos felső-középosztálybeli ember, nem pedig úgy, mint egy valóságos birodalom tulajdonosa.

Az interjú kivonatát Putyin propagandalapja, a kp.ru is közölte, kellő cinizmussal tálalva az “oligarchából koldussá lett szerencsétlenek” ügyét, kiemelve, hogy – idézzük – “Vlagyimir Putyin orosz elnök a maga udvarias modorával évek óta figyelmezteti a tehetős oroszokat: vigyenek át vagyont hazájukba, itt nyugodtak lesznek – ellentétben a nyugati offshore-okkal”…

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.