Bulvár

Negyven év börtön is várhat a George Floyd-t megölő rendőrre

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.21 | 08:18

Az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta a George Floyd ügy fő vádlottját.

Derek Chauvin volt rendőrtisztet az esküdtszék mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta George Floyd halála miatt. A minneapolisi, Hennepin megyei bíróság keddi döntését két nap alatt, 10 és fél órás tanácskozás után hozta meg az esküdtszék. Peter Cahill bíró szerint részletes ítélet nyolc héten belül várható. Chauvin negyven évig is börtönben maradhat. Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során

perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán,

és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. A boncolási jegyzőkönyv szerint az áldozat szívbetegségben és kovidban is szenvedett, emellett alaposan be is volt drogozva. Sok amerikai és más országbeli nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen. “George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára” – fogalmazott a család sajtótájékoztatóján George Floyd testvére, Philonise Floyd.

Barack Obama volt amerikai elnök a Twitterén ezt írta:

“Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség”. Obama így folytatta: tény, hogy az afroamerikaiakat minden nap másképp kezelik és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak. “Ez megköveteli tőlünk az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát annak érdekében, hogy az általunk ismert Amerika jobban hasonlítson ahhoz az Amerikához, amelyben hiszünk.” – fogalmazott a volt elnök.

Joe Biden amerikai elnök szerint “senki sem állhat a törvény felett,

az esküdtszék keddi döntése hozzájárul ahhoz, hogy az afroamerikai embereknek ne kelljen félniük attól, hogy a rendőrséggel találkoznak.” Reményét fejezte ki, hogy a szülőknek a jövőben “nem kell amiatt aggódniuk, hogy a fiaik vagy a lányaik hazajönnek-e egy bevásárlás vagy egy séta után, vagy miután a parkban játszottak.” Biden azt is mondta: vannak agitátorok és szélsőségesek, akiket nem érdekel a társadalmi igazságosság. “Ők a gyűlölet és a megosztottság lángját lobbantják fel. Nem hagyhatjuk, hogy sikerrel járjanak”.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló