Bulvár

A legőrültebb összeesküvés-elméletek Marilyn Monroe halálával kapcsolatban

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.05 | 06:46

Ma 55 éve, 1962. augusztus 5-én, kora hajnalban Ralph Greenson pszichiáter holtan találta Marilyn Monroe-t brentwoodi házában. Az orvost a házvezetőnő hívta fel hajnali háromkor, mert arra ébredt, hogy valami nincs rendben. Monroe hálószobájából fény szűrődött ki, de a kopogásra nem válaszolt, ezért gyanakodni kezdett.

Fotó: Getty Images / Baron

A színésznő halálát hivatalosan 3:50-kor állapította meg dr. Hyman Engelberg, a későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy előző este 8:30 és 10:30 között érte a vég. A toxikológiai vizsgálat kimutatta, hogy barbiturát-túladagolás volt a halál okozója, a gyógyszeresdobozok az ágya mellett hevertek. A véletlen túladagolást azonnal kizárták a dózis mértéke miatt, ezért öngyilkosságot állapítottak meg.

Orvosai megerősítették, hogy Monroe-t gyakran erős szorongás és depresszió gyötörte, hirtelen hangulatváltozásai és szándékos túladagolásai is rendszeresek voltak.

A gyönyörű Monroe, Amerika kedvence 1950 körül – Fotó: Getty Images / L. J. Willinger/Keystone Features/Hulton Archive

Még azóta is vannak, akik szerint a filmcsillag nem sajátkezűleg vetett véget az életének, hanem valami egészen más történt. Íme a három legfurcsább, legőrültebb teória, ami felmerült Marilyn Monroe halálával kapcsolatban.

1. A CIA tette.

A hatvanas években járunk, a politikai ellentétek extrém méreteket öltenek. Egy elmélet szerint Monroe halálát maga a Központi Hírszerző Ügynökség, vagyis a CIA rendelte el, hogy megbosszulja Kennedyn a kubai emigránsok partraszállásának akcióját, amely csúfos kudarcot vallott. De miért pont Monroe? A teória hívői szerint a CIA tudomására jutottak azok a hangfelvételek, melyeken a színésznő pszichológusával beszél, így mindent tudtak Monroe és Robert Kennedy titkos viszonyáról, a halála pedig jó eszköznek tűnt ahhoz, hogy megingassák a Kennedy-családot. 2015-ben egy volt CIA-ügynök meggyónta a halálos ágyán, hogy ő ölte meg Monroe-t, ezért újra szárnyra kaptak a pletykák, de végül kiderült, hogy csak egy álhírről van szó.

A színésznő bár kívülről boldognak látszott, depresszió gyötörte – Fotó: Getty Images / Baron

Az UFO-k a hibásak

Egy másik érdekes teória is kapcsolódik ehhez, mely szerint Monroe túl sokat tudott az ufókról, azért a kormány elhallgattatta. Dr. Steven Greer azt állította, hogy a szexszimbólum szupertitkos információkhoz fért hozzá, mikor halála előtt nem sokkal John F. Kennedy-vel, az Amerikai Egyesült Államok elnökével kezdett romantikus viszonyt. Állítólag az 1947-es roswelli ufókatasztrófa részleteiről is tudomást szerzett, ezért nem volt más választásuk, mint elhallgattatni, örökre.

A Szeressünk! című film forgatásán – Fotó: Getty Images / L J Willinger

2. Robert F. Kennedy tette.

Az egyik legnépszerűbb teóriáról beszélünk, sokan vélik úgy, hogy “Bobby” volt az elkövető, aki félelmében követte el az önygilkosságnak álcázott gyilkosságot, mivel nem akarta, hogy politikai karrierjét befolyásolja, ha fény derül a viszonyukra. Az elmélet képviselője Frank A. Capell, aki 1962-ben írt először erről, ám több ötlete is volt arra, ki végezhetett a nővel. Gyanúsította orvosait, az ex-férjét, Arthur Millert is, de semmi sem erősítette meg ezeket a vádakat. Mások is tippeltek már az Egyesült Államok igazságügy-miniszterére, de sokak szerint az egész csak véletlen volt.

A szoba, ahol a színésznőt megtalálták – Fotó: Getty Images / E. Murray/Fox Photos

Anthony Summers 1985-ös könyvében arról írt, hogy Peter Lawford, Robert F. Kennedy sógora kényszerítette Monroe-t drog- és alkoholfogyasztásra és megfenyegette, hogy kitálal az afférról. A teória szerint Monroe véletlenül adagolta túl magát és a kórházba vezető úton vesztette életét. Ekkor a két férfinak volt ideje rá, hogy öngyilkosságnak állítsák be a dolgot, ez pedig választ nyújthat arra, hogy miért csak hajnali háromkor hallott mozgolódást a házvezetőnő Monroe szobájában, ha az orvosi vizsgálatok szerint már órákkal azelőtt halott volt.

Hollywood-i csillag, tehetség, szexszimbólum – Fotó: Getty Images / Baron

3. A maffia tette

1982-ben egy magándetektív, bizonyos Milo Speriglio arra jutott, hogy Monroe-t Jimmy Hoffa és a chicagói maffiafőnök, Sam Giancana tette el láb alól azért, hogy Kennedyék leszálljanak róluk.

Az elmélet hatására az ügyet újra megnyitották, de semmit nem találtak, ami kétséget kizáróan bizonyítaná ezt az elméletet.

2012-ben ismét előkerült a maffia, Darwin Porter szerint a színésznőt Sam Giancana ölte meg, méghozzá a Kennedy-család utasítására, akik attól féltek, hogy a viszony veszélybe sodorja őket. Porter szerint a bérgyilkos betört Monroe otthonába, elkábította őt, majd barbiturátot fecskendezett a testébe, a helyszínt pedig úgy rendezte el, mintha öngyilkosság történt volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.