Bulvár

Belehalt a túl sok fehérjébe egy kétgyerekes testépítő anyuka

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.16 | 12:52

A 25 éves Meegan Hefford többfajta fehérjekészítményt is fogyasztott, egy rejtett anyagcsere-betegség miatt viszont nem tudott megbirkózni a szervezete a megnövekedett proteinbevitellel.

A fiatal ausztrál anyuka egy szeptemberi testépítő versenyre készült, ezért naponta kétszer edzett, és természetesen szigorú diétát is tartott, fehérjében gazdag ételekkel. A sovány húsok és a rengeteg tojásfehérje mellett protein shake-eket is fogyasztott, egy idő után viszont fáradtságra és letargiára kezdett panaszkodni. Meegant saját otthonában találták önkívületi állapotban, a kórházba szállítása után az orvosoknak két nap alatt sikerült diagnosztizálniuk az addig rejtett anyagcsere-betegségét, addigra viszont túl sok ammónia gyülemlett fel a vérében, és beállt az agyhalál.

A testépítőnőnek nem működött rendesen a karbamidciklusa, ez az a folyamat, aminek során a fehérjék emésztése közben képződő ammóniát a májsejtek nem mérgező karbamiddá alakítják, ami aztán a vizelettel távozik. Ezzel a rejtett, genetikai eredetű betegséggel csaknem tünetmentesen is el lehet élni sokáig, a betegek sokszor nem is tudnak róla, hogy ilyen bajuk van, az ammóniát ugyanis összesen 6 enzim bontja szervezetünkben, ezek közül hiányozhat valamelyik például genetikai rendellenesség miatt, de a többi attól még végzi a dolgát. Meegan esetében a csökkent hatásfokú karbamidciklus viszont már nem tudott megbirkózni az edzés miatt bevitt hatalmas mennyiségű fehérje lebontása során keletkező ammóniával, ami így lassan megmérgezte őt.

A People magazin megkérdezett pár szakértőt a témában, akik szerint a sokak által követett gyakorlat, miszerint gyúrás után bedobnak egy-egy fehérjeturmixot, még ilyen anyagcsere-betegség esetén sem veszélyes. Ha viszont valaki extrém mennyiségben fogyasztja a fehérjét, ezzel párhuzamosan pedig fejfájást, hányingert tapasztal, az forduljon orvoshoz, és ellenőriztesse az ammóniaszintet a vérében. Nem árt óvatosnak lenni!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló