Bulvár

Gyilkosságairól is mesélt a BBC-nek a szökött észak-koreai tábornok

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.11 | 15:18

A BBC Kim Dzsong Un egyik hű emberével készített interjút.

A BBC hosszú alkudozás után, több részletben készíthetett interjút egy Dél-Koreában élő, szökevény phenjani hírszerző tábornokkal. Az interjú hétfőn jelent meg, és felfedi Észak-Korea legsötétebb üzelmeinek részleteit.

A BBC szerint először adott interjút ilyen magas rangú,

volt észak-koreai katonai tisztségviselő. A Kim Kuk Szongnak nevezett férfi harminc éven szolgálta az észak-korai hírszerzést annak különböző szervezeteiben, és eljutott a legmagasabb tisztségekig. A kommunista rendszert hűségesen kiszolgáló, “legvörösebb vörösként” jellemezte magát. De a magas beosztás és a hűség sem garancia arra, hogy az ember biztonságban legyen Északon. Akkor döbbent rá, hogy családjával együtt el kell szöknie, amikor Kim Dzsong Un 2013-ban kivégeztette saját nagybátyját, Csang Szong Teket. Elterjedt ugyanis az a híresztelés, hogy amikor Kim Dzsong Il rossz egészségi állapota miatt nem tudta ellátni az ország vezetését, Csang volt a tényleges vezető.

A kivégzés előtt mindenki azt gondolta,

hogy Csang Szong Teket csak vidékre fogja száműzni Kim Dzsong Un. A 2014-es szökés óta Szöulban élnek és Kim Kuk Szong a dél-koreai hírszerzésnek dolgozik. Az észak-koreai vezetés kétségbeesetten próbál a lehető legtöbb készpénzre szert tenni. Több laboratóriumban kábítószert állíttat elő külföldi értékesítés céljára, és illegálisan fegyvert ad el különböző közel-keleti és afrikai országoknak. A tábornok beszélt arról is, hogy ő kinek a meggyilkolását irányította. Szerinte az ország hírszerzése és a nyolcvanas évek óta folyamatosan fejlesztett

kibernetikai hadserege a világon bárhol képes lecsapni.

“Észak-Koreában a terrorizmus a legfelsőbb vezető méltósága megvédésének, a lojalitásnak a politikai eszköze” – jelentette ki Kim Kuk Szong. A tábornok állítólag amiatt vállalta az interjút, mert mostanra ez maradt az egyetlen, amit kötelességből meg kell tennie. “Mostantól aktívabban dolgozom azon, hogy északi honfitársaim egyszer kiszabaduljanak a diktatúra szorításából”.

Több mint 30 ezer észak-koreai szökevény él Dél-Koreában,

és eddig közülük csak néhány volt hajlandó beszélni a médiának. Minél magasabb tisztséget töltöttek be volt hazájukban, annál nagyobb kockázatot vállalnak, ha beszélnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló