Bulvár

A klasszikus Disney mesék rossz példát mutatnak a gyerekeknek, több sztárszülőnél tiltólistán vannak

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.18 | 17:33

Hófehérke, Hamupipőke vagy A kis hableány klasszikus mesék, mégis olyan mintákat mutatnak fel pozitívumként, amelyek rossz irányba vihetik a gyerekek fejlődését. Legalábis ezt vallja két színésznő, Kristen Bell és Keira Knightley.

Fotó: 123rf.com

A 38 éves Kristen Bellnek (Veronica Mars, House of Lies, The Good Place) van két lánya, egy 5 és egy 3 éves, akiknek minden este mesét olvas alvás előtt. Sorra kerülnek elő a klasszikusok is természetesen, így jutottak el egyik este Hófehérkéhez. Olvasás közben a színésznőben egyszercsak megszólalt az anyuka, mert több problémás pontot is talált a történetben, amit meg is beszélt a lányaival. Az egyik az, hogy Hófehérke csak úgy elfogadja az almát a boszorkánytól, egy idegentől, méghozzá gondolkodás nélkül, ami nem helyes magatartás. A második probléma a mesében Bell szerint, ahogy a királyfi megcsókolja a magatehetetlen lányt. Kihasználja az állapotát, pedig előbb engedélyt kéne kérnie tőle, mert csak úgy van rendben a dolog.

A másik színésznő, aki kritikusan nyilatkozott klasszikus Disney mesékről, az Keira Knightley, aki nemrég az Ellen DeGeneres show vendége volt. Náluk a Hamupipőke és A kis hableány konkrétan tiltólistán vannak, előbbi azért, mert az, hogy a főhősnő egy gazdag férfira vár, hogy megmentse őt a nyomorától, nem kimondottan helyes és követni érdemes viselkedésminta. A dalokat azért hallgatják, csak a meséket nem erőltetik.

Hogy melyik a helyes, egy mesét tiltani a gyerektől, vagy elég megbeszélni velük azt belőle, amit problémásnak gondolunk, e két lehetőség közül mi inkább az utóbbira hajlunk. De ettől függetlenül is azt gondoljuk, talán kicsit túlaggódják azokat a meséket a színésznők.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Érkezik a keleti szél
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 09.