Bűnügy

20 évet is kaphat, aki halálos balesetet okoz

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.05 | 17:22

Több törvénymódosítás is érvénybe lépett Bulgáriában, melyek az ittas, illetve a kábítószeres befolyásoltság alatti vezetést büntetik. A maximális börtönbüntetést pedig húsz évre emelték.

Kép: Unplash

Legalább öt év szabadságvesztés jár annak a sofőrnek, aki kábítószer- vagy alkoholfogyasztás után okoz halálos kimenetelű balesetet, illetve nincs jogosítványa. Szintén ugyanekkora büntetésre számíthat az, aki elhagyja a baleset helyszínét vagy gyalogátkelőhelyen okoz balesetet.

Ezeknél a bűncselekményeknél a bíróság nem hozhat felfüggesztett ítéletet, és lefoglalhatja a járművet, amennyiben az a sofőr tulajdonában van. Az autót akkor is elkobozzák, ha valaki többször alkoholos és/vagy kábítószeres befolyásoltság alatt vezetett.

A halálos kimenetelű baleseteknél 3–8 év börtönbüntetést szabhat ki a bíróság, különösen súlyos esetekben pedig 10–20 év közötti szabadságvesztésre számíthat az elkövető.

Amennyiben egy sofőr a rendőri ellenőrzés során nem hajlandó megfújni az alkoholszondát, illetve nem engedi elvégezni a drogtesztet, akkor akár 6 év börtönbüntetésre és 1000 eurós bírságra számíthat.

Forrás: police.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló