Celeb

Ezek a magyarországi területek veszélyeztettek, ha földrengésről van szó

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.21 | 11:48
  • trendindex: 18

Dr. Harangi Szabolcs, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója a Pénzcentrumnak beszélt arról, várható-e Magyarországon földrengés, és ha igen, pontosan mely területeken.

“Sok atomerőmű működik földrengésekben leginkább veszélyeztetett területein, mint például Japánban és Kaliforniában. Technológiailag fel lehet készülni, de jöhetnek nem várt események. Ilyen volt például a 2011-es japán tohuku földrengéssel járó szökőár, ami a Fukushimai erőmű meghibásodását okozta. A Paksi Atomerőmű is egy törésvonalon fekszik, de a történelmi időkben itt nem pattantak ki nagy földrengések. De ki kell bírnia egy 6–6.5 magnitúdójú földmozgást”

– mondta a szakember a Pénzcentrumnak.

Kihoztuk a maximumot Prágából, ha te is így tennél, nézz bele a videóba, ahol tippeket adok a legjobb ár/érték arányhoz! 

 

És hogy ha lesz ilyesmi, akkor arra hol kerülhet sor?

“Magyarországon a Komáromtól a Balaton keleti partjáig húzódó térség a földrengésben leginkább veszélyeztetett terület, ahol akár 6-os magnitúdónál nagyobb rengés is elképzelhető. Az országunkban kipattant földrengések alapján átlagosan 50-60 évente történhet egy 5.5–6.5 nagyságú földrengés itthon, amit azért figyelembe kell venni. A tágabb térségben Romániában, a Keleti-Kárpátok kanyarja nagyon aktív zóna, ahol szinte minden héten vannak többnyire 100 kilométernél mélyebben kipattanó földrengések. Ezek között lehetnek pusztítóak is ilyen volt 1940-ben és 1977-ben is (mindkettő >7 magnitúdó nagyságú volt). Ez utóbbi esetén Bukarestben hatalmas károk keletkeztek és több mint 1500-an haltak meg”

– fejtette ki Dr. Harangi Szabolcs.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.