Celeb

Durva, kikkel küzd meg Sebestyén Balázs a Laposföld-díjért a döntőben

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.18 | 17:48

Sebestyén Balázs Laposföld-díjra jelölték, ám a Szkeptikus Társaság szatirikus versenyének döntőjében más impozáns nevek is akadnak.

A Szkeptikus Társaság 2021-ben jelentette be, hogy elindítja a Laposföld-díjat, amelyet azoknak az embereknek és szervezeteknek ítélnek oda, akiknek munkássága össztársadalmi szinten a tudományba vetett bizalom és a tényeken alapuló gondolkodás szempontjából a legkárosabb.

Az előző években Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József kapták meg a díjat. Az idei évben a közösséget is bevonják a kiválasztási folyamatba, az elsőkörös szavazás április 17-én zárult, és összesen 1700 szavazatot adtak le az 11 jelöltre. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet a tudományos tényeken alapuló gondolkodás és a tények iránti tisztelet fontosságára.

Íme, az idei döntősök:

  • Prof. dr. Bagdy Emőke:„A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.”
  • dr. Bogár László közgazdász: „A jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.”
  • dr. Máté Gábor: „A lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.”
  • Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna: „Félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.”
  • Sebestyén Balázs: „A tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.”

Külső szavazásra idén se bocsátják a Szkeptikusok a listát, a belső kör dönt majd a győztesről…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló