Celeb

A metoo botrány kirobbantója szerint Cannes tesz a szexuális zaklatásra

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.21 | 10:21

A #metoo botrányt kirobbantó egyik színésznő, Asia Argento a záróeseményen durván beleszállt a cannes-i elitbe.

Asia Argento a #metoo mozgalom elindítója Cannes-ban – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Az idei Cannes-i filmfesztivál egyik kényes pontja volt, hogy korábban kiderült, a hollywoodi producer és szexuális ragadozó Harvey Weinstein legjobb terepei közé tartozott a fesztivál, már ami a szexuális zakaltást, és erőszakot illeti.

A női rendezők és színésznők közül nem sokan nyilatkoztak a problémákról nyíltan. Egyikük, Eva Husson francia rendezőnő mondta el, hogy a franciák szeretnék a szőnyeg alá söpörni a problémát. A franciák szerinte szeretik rendkívül nyitottnak tudni magukat,  de valójában egy nagyon konzervatív társadalom, amelyik nem tud mit kezdeni a zaklatás problémájával. A Vanity Fair tudósítója Rebecca Keegan is észrevette, hogy Cannes mintha szeretné a visszarendeződést a #metoo korszakhoz képest, ahol a színésznőknek a vörös szőnyeg és a vakuk csillogása mellett továbbra is kötelező szexmunkásokkal teli hajókon bulizni a producerekkel és film mágnásokkal.

Azért ez a visszarendeződés nem lesz egyszerű, ezt mutatja Asia Argento megjelenése is. Merthogy a záróeseményen jött az olasz színésznő, aki beszédével beleszállt a cannes-i csillogásba és a filmes elitbe. Argento a botrány kirobbanása óta Olaszországból Németországba költözött, mint mondta, az áldozathibáztatást nem tudta elviselni a szülőföldjén. Weinsteint azóta több 80 ember perelte be szexuális zaklatás miatt , bár az ügyvédjei egyértelműen tagadták az összes vádat.

Azt szeretném látni, hogy Weinstein soha nem tér vissza a film világába, és örökké szégyenben él majd abban a filmes világban, amelyik falazott neki, és lehetővé tette a bűneit. És még ma is ülnek köztetek olyanok, akiket felelősségre kell vonni a nőkkel szemben tanúsított magatartásukért. Tudjuk jól, kik vagytok.  Tudjuk, és nem engedjük, hogy folytassátok, amit csináltok.

A közönségben ülők közül láthatóan sokan teljesen döbbent arccal ülnek, amikor az olasz színésznő elmondja mindezt, és felemlegeti, hogy Cannes kínált menedéket Weinsteinnek és a többi szexuális ragadozónak.

Cannes-ban egyébként igyekeztek a kommunikáció minden szintjén kezelni ezt az egyre nagyobb hullámokat verő problémát. Thierry Frémaux a fesztivál kreatív igazgatója el is mondta, hogy úgy látják minden megváltozott a mozi világában. Megdöbbentek Weinstein napvilágra került viselt dolgain, és megkérdőjelezték az eddigi fesztiválok szervezésének gyakorlatát. Mindez azt is mutatja, hogy a  #MeToo és a #TimesUp még nem lefutott téma, és a mozgalom még csak most kezd Európában is hatni.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló