Celeb

A metoo botrány kirobbantója szerint Cannes tesz a szexuális zaklatásra

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.21 | 10:21

A #metoo botrányt kirobbantó egyik színésznő, Asia Argento a záróeseményen durván beleszállt a cannes-i elitbe.

Asia Argento a #metoo mozgalom elindítója Cannes-ban – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Az idei Cannes-i filmfesztivál egyik kényes pontja volt, hogy korábban kiderült, a hollywoodi producer és szexuális ragadozó Harvey Weinstein legjobb terepei közé tartozott a fesztivál, már ami a szexuális zakaltást, és erőszakot illeti.

A női rendezők és színésznők közül nem sokan nyilatkoztak a problémákról nyíltan. Egyikük, Eva Husson francia rendezőnő mondta el, hogy a franciák szeretnék a szőnyeg alá söpörni a problémát. A franciák szerinte szeretik rendkívül nyitottnak tudni magukat,  de valójában egy nagyon konzervatív társadalom, amelyik nem tud mit kezdeni a zaklatás problémájával. A Vanity Fair tudósítója Rebecca Keegan is észrevette, hogy Cannes mintha szeretné a visszarendeződést a #metoo korszakhoz képest, ahol a színésznőknek a vörös szőnyeg és a vakuk csillogása mellett továbbra is kötelező szexmunkásokkal teli hajókon bulizni a producerekkel és film mágnásokkal.

Azért ez a visszarendeződés nem lesz egyszerű, ezt mutatja Asia Argento megjelenése is. Merthogy a záróeseményen jött az olasz színésznő, aki beszédével beleszállt a cannes-i csillogásba és a filmes elitbe. Argento a botrány kirobbanása óta Olaszországból Németországba költözött, mint mondta, az áldozathibáztatást nem tudta elviselni a szülőföldjén. Weinsteint azóta több 80 ember perelte be szexuális zaklatás miatt , bár az ügyvédjei egyértelműen tagadták az összes vádat.

Azt szeretném látni, hogy Weinstein soha nem tér vissza a film világába, és örökké szégyenben él majd abban a filmes világban, amelyik falazott neki, és lehetővé tette a bűneit. És még ma is ülnek köztetek olyanok, akiket felelősségre kell vonni a nőkkel szemben tanúsított magatartásukért. Tudjuk jól, kik vagytok.  Tudjuk, és nem engedjük, hogy folytassátok, amit csináltok.

A közönségben ülők közül láthatóan sokan teljesen döbbent arccal ülnek, amikor az olasz színésznő elmondja mindezt, és felemlegeti, hogy Cannes kínált menedéket Weinsteinnek és a többi szexuális ragadozónak.

Cannes-ban egyébként igyekeztek a kommunikáció minden szintjén kezelni ezt az egyre nagyobb hullámokat verő problémát. Thierry Frémaux a fesztivál kreatív igazgatója el is mondta, hogy úgy látják minden megváltozott a mozi világában. Megdöbbentek Weinstein napvilágra került viselt dolgain, és megkérdőjelezték az eddigi fesztiválok szervezésének gyakorlatát. Mindez azt is mutatja, hogy a  #MeToo és a #TimesUp még nem lefutott téma, és a mozgalom még csak most kezd Európában is hatni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.