Celeb

A sudokutól lesznek rohamai a 25 éves férfinek

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.30 | 13:48

Egy 25 éves férfi arról számolt be, hogy miután egy hegyomlást követően agysérüléseket szenvedett, epilepsziás rohamok törnek rá, valahányszor sudokut fejt.

A férfi, akinek a nevét a JAMA című szaklapban publikált német tanulmányban nem írták le, 15 percen keresztül volt oxigénhiányos állapotban a balesetet követően. Később akaratlan izomösszehúzódások jelentkeztek nála séta és beszéd közben, majd mikor a népszerű japán számrejtvénnyel kezdett játszani, a karjai szinte azonnal görcsbe rándultak.

A kísérletek később bizonyították, hogy a rohamokat az agy hirtelen történő abnormális terhelése okozza. Ez a fajta bonyolult rejtvény egyébként sokaknál vált ki fejfájást. A testnevelő tanárnak készülő fiatalember számára korábban kedves időtöltés volt a rejtvényfejtés, de az oxigénhiányos állapot utóhatásaként epilepsziás rohamokat vált ki nála ez a típusú agyi terhelés.

Érdekesség, hogy miután a férfi a rejtvényfejtést abbahagyja, a roham azonnal lecsendesedik, és a beteg perceken belül jobban érzi magát. Dr. Berend Feddersen, a Müncheni Egyetem professzora elmondta, hogy az oxigénhiányos állapotot gyakran követi relflexszerű epilepsziás roham, amit különféle külső ingerek váltanak ki: nem ritkán olvasás, számítógépes játékok, matematikai feladatok megoldása vagy akár forró vizes fürdő. A szakember szerint ezek a tünetek az agykárosodás mértékétől függően változnak intenzitásukban.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.