Celeb

Egy izomköteg mind felett: Sylvester Stallone 71

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.06 | 06:46

A 80-as évek akciósztárjai közül Sly toronymagasan kiemelkedik, kortársai közül egyedül Schwarzenegger tudta vele felvenni a versenyt.

(kép: Charley Gallay/Getty Images for Disney)

Ha megnézi az ember Sly Stallone IMDb-oldalát, láthatja, hogy mennyi mindenre készül a ma 71 éves színész, aki elég jó formában van, és még egyáltalán nem akar nyugdíjba vonulni. Ami tök jó, mert hiányozna. Nem kevesebb, mint 6 filmben szerepel majd a szépkorú akciósztár, amiknek a bemutatói idén, jövőre vagy 2019-ben lesznek. Ezek a már biztos mozik, pontosabban lesz köztük egy tévéfilm is, mert Sly az idők szavára is hallgat.

A legforróbb hírt azonban maga a reneszánszember (színész, rendező, producer, forgatókönyvíró, aki ráadásul még fest is) szállította az Instagram-oldalán, és ez még nem is szerepel az IMDb-n: az alábbi photoshop-alkotás azt jelzi, hogy a Rocky-örökséget nagy sikerrel továbbvivő Creednek folytatása készül, amiben összeér, aminek össze kell, a Creed 2. a Rocky 4. részével. A hogyant még nem tudni, de már most húzzuk a bokszkesztyűt örömünkben.

Az absztrakt expresszionista stílusban festő Sly szerint ő sokkal jobb festő, mint színész, és ezzel a véleménnyel nem is nagyon akarnánk vitába szállni. Bár voltak komolyabb hangvételű, drámai filmjei is (Menekülés a győzelembe, Bérgyilkosok, Cop Land), amikben ugyan önmagán felül teljesített, de közben azért az is látszott, hogy mennyire nagyon igyekszik felnőni a feladathoz és a színésztársakhoz (pl. Michael Caine, Antonio Banderas, Harvey Keitel, Robert de Niro). Egyszóval nem a színészi kvalitásai okán futott be jó gyorsan, hanem mert ambíciózus és még talán azért is, mert jófej, bár ezt nem tudjuk biztosan.

Sly nem volt mindig az a kigyúrt állat, akinek már  tekintete is pörölyként csap le az emberre. Az érzékeny, kissé zárkózott fiúnak zaklatott gyerekor jutott. A Stallone család nem volt tehetős, és hamar fel is bomlott, Sly-t pedig megviselte a szülei válása. Előbb nevelőotthonba került, majd a szuperszigorú apjához, végül az anyjánál kötött ki, aki közben újra férjhez ment. Itt talált végül nyugtot magának. Korábban mindig ő volt az osztálytársai, az erősebb és vagányabb gyerekek célpontja, ha valakit meg kellett verni, egy idő után azonban elege lett a dologból, és ráfeküdt a sportra: súlyt emelt, vívott, diszkoszt vetett és focizott.

Sly sportösztöndíjjal tanult tovább, ekkor ismerkedett meg és szeretett bele első látásra (vagy inkább: tapasztalásra) a színészmesterségbe. A hatvanas években járunk ekkor. Stallone New Yorkba költözött és elhatározta, hogy ő már pedig színész lesz. Látszólag nehezen indult a pályája a már ekkor forgatókönyveket is író színészjelöltnek. Válogatásokról válogatásokra járt, de csupán epizódszerepekre futotta (feltűnt metrós huligánként a testvérével, Frankkel együtt Woody Allen Banánköztársaság című filmjében is), meg az Italian Stallion című 1970-es szoft-pornófilm egyik főszerepére.

Stallone In “Bananas” (1971)

Sylvester Stallone as Subway Thug #1 in Woody Allen’s 1971 film “Bananas”

A 70-es évek közepén jött az áttörés. Főszerepet kapott a Lordok bandája című filmben, aminek a forgatókönyvét is írta, majd fontos mellékszerepek (pl. Flúgos futam, a Második utca foglyai) sora következett, meg egy kiemelt szerep a Kojak egyik epizódjában. Ekkor harapott rá két jó nevű producer Stallone bokszolós forgatókönyvére, amit csak úgy adott át nekik, ha ő játszhatja el Rocky szerepét. Bár mindenki csak lebeszélte volna róla, Sly hajthatatlan volt, és neki lett igaza: a Rocky 3 Oscart (és egyéb más díjakat is) hozott, és egy csapásra világsztárt faragott Stallonéból.

Stallone ügyesen ki is használta a helyzetet. Bár maguktól is megtalálták az újabb főszerepek (pl. Johnny Kovak magyar kamionos szerepe a F.I.S.T. című filmben), Sly proaktív volt, aminek köszönhetően két évvel a Rocky után már a saját forgatókönyvéből rendezett önéletrajzi ihletésű drámát, önmagával az egyik főszerepben. Ezt egy évvel később megismételte a Rocky folytatásával, ami végleg bebetonozta az A-listás színészek közé. Aztán jött az Első vér című film és megszületett a korszak ikonikus akciósztárja, az egyszemélyes hadsereg, Rambo, akin nem fog a golyó.

Stallone neve éppúgy összenőtt Rambóéval, mint Rocky-éval. Utóbbiból 1990-ig 5 rész, előbbiből pedig 3 készült. A kívülálló vietnámi veterán, John Rambo filmről filmre lett egyre univerzálisabb hős, akit az akkori amerikai elnök, Ronald Reagen is méltatott, a korszak meghatározó, ikonikus alakjának nevezett. Rambo rendet rakott és példát mutatott otthon, majd visszatért Vietnámba, ahol bár bukta a háborút az USA, de ő azért bosszút állt és foglyokat mentett, végül a vérszomjas orosz kommunista kutyákkal számolt le.

A nyolcvanas évek nagy menetelése után a 90-es évek sem kezdett rosszul, de aztán megtorpanás következett az évtized közepére, majd csupa-csupa bukta. Stallone mindig szerette magát kipróbálni más műfajokban is, de ezek rendre elbuktak mind a kritikusok, mind a közönség körében. Bezzeg a nagy vetélytárs (és a színfalak mögött nagy barát) Schwarzeneggernek bejöttek a vígjátékok is, míg szegény Sly viszont ordas nagyokat bukott mindegyikkel. Ráadásul amit legalább a szakma elismert, arra a nézők nem voltak kíváncsiak, mint például a Cop Landre, ami azon túl, hogy egy remek mozi, a kedvéért Stallone még fel is hízlalta magát 14 kilóval. A Stockholmi Filmfesztiválon azért megkapta érte a legjobb színésznek járó díjat.

Cop land (1997) final shooting scene

The final shooting scene of Cop land (1997) Stars: Sylvester Stallone, Harvey Keitel and Ray Liotta

Sly a 2000-es évek közepén túl, 2006-ban tért vissza a Rocky hatodik részével – és a hosszan tartó mélyrepülésnek ezzel vége is szakadt. A Rocky film elsöprő sikere után Sly Rambót is újra elővette, aki természetesen ekkorra már emberijogi aktivisták védelmezőjévé nemesedett, és Burmában osztotta az igazságot. A két régi szerep sikeres újraélesztése adhatta az ötletet a Feláldozhatók (The Expendables) című mozifilm-sorozathoz, amiben a régi sulik akciósztárjai, majd később pár újabb is (lásd Jason Statham) akcióztak és bohóckodtak önfeledten, de nemcsak a saját, hanem a nézők örömére is. Ugyanúgy kultuszfilm lett ebből is, mint a Rocky-ból vagy John Rambóból.

Bár a Feláldozhatók hangos sikert aratott, háromszor is, a kétezres évekből mégsem ez a legfontosabb filmje Sly-nak, hanem a Rocky-örökséget jó ízléssel és egy jó filmmel feltámasztó Creed – Apollo fia, amiben az öreg Rocky már csak edző és mentor. A moziban régi barátja, az Ivan Drago által a Rocky IV-ben agyonvert Apollo fiát istápolja és farag belőle rendes bokszolót. A film és benne Stallone alakítása annyira bejött mindenkinek, hogy az előtte sok-sok Arany Málnát és az Arany Málna Arany Málnájának számító, az évszázad lerosszabb színésze  díjat is (“95%-ban mindenért, amit addig alkotott” – mondja a díj leírása) elnyerő Sly végül megkapta az ún. Arany Málnát jóvátevő díjat is a 36. Arany Málna-gálán.

Visszatérve a cikk elejére: bár Stallone sok filmben bukkan fel a következő 2-3 évben (legközelebb a Galaxis őrzői második részében), de a közösségi médiás posztjai szerint most a Creed folytatása a legfontosabb a számára. Meg a mai napig napi szinten űzött testépítés és a festés. És persze a családja: harmadik felesége, akivel 1997-ben házasodott össze, na és 3 lánya, akiknek szépségét nem is tudjuk rendesen méltatni, beszéljenek helyettünk fotók.

Sophia

Sistine

Out tonight w/ my @thedailyedited bag?

A post shared by Sistine (@sistinestallone) on

Scarlet (és a büszke szülők)

Happy Junior High graduation Scarlet❤️Now on to High School!??

A post shared by Jennifer Flavin Stallone (@jenniferflavinstallone) on

Nem is maradt más hátra, mindig boldog 71. születésnapot kívánni Sly-nak, és még sok egészséges évet! Bár az alábbi videó a tavalyi kerek szülinapra készült, azért még ma is ugyanolyan aktuális.

Sylvester Stallone | From 7 To 70 Years Old

Sylvester Stallone | From 7 To 70 Years Old | Then And Now Transformation and Evolution of Sly, Rockie, Rambo. Sylvester Stallone workout motivation, Stallone action movie highlights (such as The Expendables), training, daughters, best and funny moments in photos. Celebrity before and after videos by TheMaster (mmamaster) 2016-2017. Subscribe now!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló