Celeb

Ma ünnepli születésnapját J. K. Rowling – 10 dolog, a Harry Potter írónőjéről, amit tudnod kell

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.31 | 17:35

Joanne Kathleen Rowling 1965. július 31-én született a Bristol melletti Yate-ben. A Harry Potter-sorozat angol írónője nemcsak azért az egyik legvarázslatosabb nő a világon, mert megálmodott egy olyan univerzumot, amelyben gyerekek és felnőttek is otthon érezhetik magukat.

Fotó: Getty Images / John Phillips

1. Az első történetét mindössze hatévesen írta

Rowling gyerekként is imádta a fantasztikus történeteket, melyeket többnyire édesapja olvasott fel neki, mindaddig, míg tollat nem ragadott és elkezdett alkotni. Első története egy Nyúl nevű nyúlról szólt, de a mesében még szerepelt egy nagy méhecske is. Alig múlt tizenegy, mikor megálmodta és papírra vetette első sorait novella formájában is, ami hét elátkozott gyémántról szólt.

2. Öt évbe telt, hogy megtervezze mind a hét Harry Potter-könyvet.

 

Az írónő 1990 nyarán sokat utazott a Manchesterből Londonba tartó vonaton, ezeken az utazásokon fogalmazódott meg benne először a történet a fiúról, aki varázslónak született, de erről mit sem sejt. A King’s Cross pályaudvarra futó szerelvényen és kis pubokban íródott a történet nagy része, melyeket Rowling kézzel jegyzetelt le papírfecnikre és noteszekbe.

3. Mániája a magassarkú

Minél magasabb, annál jobb. Legalábbis Rowling szerint, aki él-hal a bokatörő cipellőkért, amelyekben úgy suhan, akár egy modell a kifutón.

Vannak sokkal fontosabb dolgok az életben, mint a cipők. Gyakran gondolkozom azon, miért lehet az, hogy a nők többsége olyan megszállottan szereti őket, de még nem jöttem rá. Az viszont tagadhatatlan, hogy a misztikumuk miatt előkelő helyen szerepelnek a fétisek listáján

– mesélte egyszer egy rádiós interjúban.

4. Évekig küzdött depresszióval

Rowling még öngyilkosságot is megkísérelt, mikor mély depressziótól küzdött a 20-as éveiben, éppen ezért rengeteg hasonló sorsú rajongója kér tőle tanácsot ezzel kapcsolatban. A Harry Potter-könyvekben szereplő dementorok éppen ezt a betegséget szimbolizálják: sötét démonok, akik elszívják az ember elől a boldogságot.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész londoni premierjén, 2011-ben – Fotó: Getty Images / Ian Gavan

5. Legnagyobb félelme, hogy egy szerettét elveszíti

Rowling teljesen tud azonosulni Voldemort megszállottságával az örök élet tekintetében, persze az eszközei a cél elérésében nem igazán tekinthetők elfogadhatónak, vagy követendő példának.

6. Az anyja sosem tudta meg, hogy lánya a Harry Potteren dolgozik

Anne Rowlingot 35 éves korában diagnosztizálták a szklerózis multiplex nevű betegséggel, tíz évvel később, még azelőtt halt meg, hogy Rowling mesélhetett volna Potterről, a Roxfortról és a varázsvilágról.

Tíz hónappal azelőtt kezdtem írni, hogy meghalt. Borzasztóan fáj, bárcsak tudott volna róla

– nyilatkozta az írónő.

7. Nem áll tőle távol a jótékonykodás

Rowling akkor veszítette el milliárdos státuszát, mikor 160 millió dollárnak, azaz több mint 40 milliárd forintnak megfelelő összeget adományozott el különböző segélyszervezeteknek.

8. Még sosem látta az életéről készült dokumentumfilmet

A Magic Beyond Words, vagyis A J.K. Rowling-sztori az írónő életéről készült önéletrajzi dráma, ám még sosem vette rá magát, hogy leüljön és végignézze. Egyszer azt írta Twitteren, hogy a gondolatra, hogy leüljön és végignézze, össze akar csavarodni, mint egy perec.

9. A kedvenc itala a gin tonic

Lehet, hogy kreált egy varázsvilágot, de valójában mégis csak egy halandó ő is, aki az egyszerűséget kedveli. Például egy gin tonic, néhány citromkarika és jég társaságában.

“2016-ban, a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarab premierjén – Fotó: Getty Images / Rob Stothard

10. Rowling griffendéles, de nem ez a kedvenc roxforti háza

A Hugrabug-házban nagyra tartott értékek a hűség, becsületesség, sportszerűség és tisztességes munka.

A Hugrabug a kedvenc házam, több okból is, ha választhatnék, biztosan közéjük tartoznék. Kicsit csalódott vagyok, mikor valaki leminősíti

– meséli Rowling.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.