Celeb

Az örök lány a szomszédból: Julia Roberts 50!

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.28 | 06:43

A még mindig az egyik legnépszerűbb amerikai színésznőnek számító Julia Robertsre továbbra is áll egyik leghíresebb filmjének címe: micsoda nő! 50 éves, és nézzetek csak rá, vonzóbb, mint valaha.

 

Amikor pár héttel ezelőtt Julia Roberts James Corden vendége volt annak showműsorában (The Late Late Show), egy közel 9 perces kis előadásban a színésznő és a műsorvezető végigszáguldottak előbbi karrierjén, egymásba szőve leghíresebb filmjeinek legjellemzőbb részleteit. Azon túl, hogy a hosszú jelenet nagyon vicces volt, köszönhető részben Roberts jó humorának és öniróniára is hajlamos személyiségének, feltűnő volt, milyen sokféle filmben is mutatta már meg magát a színésznő.

Julia Roberts Acts Out Her Film Career w/ James Corden

Julia Roberts and James Corden act out snippets of scenes from Julia’s unbelievable film career, covering everything from “Pretty Woman” to “Erin Brockovich” to her new film, “Wonder.” More Late Late Show: Subscribe: http://bit.ly/CordenYouTube Watch Full Episodes: http://bit.ly/1ENyPw4 Facebook: http://on.fb.me/19PIHLC Twitter: http://bit.ly/1Iv0q6k Instagram: http://bit.ly/latelategram Watch The Late Late Show with James Corden weeknights at 12:35 AM ET/11:35 PM CT.

Ha csak a három legfontosabbat említjük: volt naiva utcalány (Micsoda nő!), szókimondó és harcos környezetvédelmi aktivista-jogász (Erin Brockovich) és önmaga is, a túl híressé vált, a hétköznapi valóságtól távol élő színésznő (Sztárom a párom – Notting Hill) is, három teljesen más karakter. Mindet ugyanazzal a közvetlenséggel, bájjal, nagy hanggal és időnként imádnivalóan széles mosollyal játszotta el. De hiába a figurák közötti társadalmi, életmód- és habitusbeli távolság, egy dolog mégis jól összeköti őket, Roberts legmeghatározóbb alapjellemzője: ő a mindig mosolygós, kedves és nagyon szerethető, egyszerű lány a szomszédból, a lánybarát, akivel ugyanúgy lehet nézni a csillagokat, mint ahogy focizni is, és aki ugyanúgy lentről jött mint te, csak aztán ő sokra is vitte. Viszont így is megmaradt ugyanannak a kedves, mosolygós, egyszerű szomszéd lánynak. (A másik ilyen, vagy hasonló karakterű színésznő Hollywoodban Sandra Bullock.)

Julia Roberts 50 éves. Ezt még kimondani is furcsán remegtető érzés, mert életkor ide vagy oda, ha ránézünk a színésznőre, még mindig ugyanolyannak látjuk, mint 20 évvel ezelőtt: fiatalosan csillog a szeme, és élénken vibrál a mosolya. Utóbbi a legfőbb fegyvere is egyben, hisz ennyire széles száj és ahhoz tartozó ennyire széles mosoly nincs még egy Hollywoodban. Olyan mint egy névjegy, vagy mint egy logó. Nem hiába ez ugyanakkor a legtöbbet kritizált, gúnyolt, kinevetett és mémesített jellemzője is. Az a lehetetlen méretűre megnyílni képes száj.

Julia Roberts bár egyszerű, hétköznapi családból jött, a színészet, a színpad világa már a születésétől kezdve körbeölelte és meghatározta a hétköznapjait (nem hiába lett másik két testvére, majd az egyik unokahúga is színész). Szülei színészek és drámaírók voltak, akik azonban nem jutottak ezzel olyan messzire, így hát nyitottak végül egy színiiskolát, ahol a színházmesterség és a színjátszás alapjait oktatták gyerekek számára. Hozzájuk járt Yolanda Denis King, Martin Luther King egyik gyermeke is, akik feleségével együtt annyira hálás voltak ezért a Roberts házaspárnak, hogy amikor megszületett Julia lányuk, ők állták a kórházi számláikat. Az idill azonban nem tartott sokáig.

Amikor a szülei elváltak, Julia Roberts még csak 4 éves volt, ráadásul pár évre rá az édesapja meg is halt, az anyja pedig új apát talált, egy erőszakos természetű, munkakerülő hajlamú, alkoholista lumpent, aki sikeresen züllesztette le a maga szintjére újdonsült feleségét. Amikor 1983-ban elváltak, az egész család fellélegzett. Az ifjú Julia újságírást tanult, és eleinte állatorvos szeretett volna lenni, de aztán csak nem hagyta nyugodni a színpad világa. New Yorkba költözött, beiratkozott egy színművészeti iskolába, mellette pedig modellkedni kezdett. 1986-ban állt először kamera elé, az Eric bátyja és Dennis Hopper főszereplésével készült, de csak 3 évvel később bemutatott Blood Red című westernben. Első jelentősebb szerepét a Mystic Pizza című független filmben kapta, átütő sikert ez még nem hozott a számára, a figyelmet azonban ráirányította.

Ötödik filmje, az 1989-es Acélmagnóliák aztán rendesen betalált. A film is hangos sikert aratott, és benne Julia Roberts alakítása is mindenkit meggyőzött. Ez a mozi hozta meg a színésznő számára az első komolyabb szakmai (Oscar-jelölés, Golden Globe-díj), az egy évvel későbbi Micsoda nő! pedig a közönségsikert. Mondhatni: elég gyorsan és gördülékenyen ment a diadalmenet. Ráadásul ezért a habkönnyű, de ellenállhatatlan, modern és felnőtt Hamupipőke mesében nyújtott alakításáért is megkapta a színésznői Golden Globe-ot.

És innentől kezdve nem is nagyon tudott hibázni: igazán nagy bukásban nem volt része, de ha a film nem is szerepelt erősen a pénztáraknál, az ő szerepformálására sosem volt panasz. Változatosan válogatta meg a filmeket is, amikben szerepelt: zsebkendőt telesirató romkomok és családi drámák mellett jutott hely a thrillereknek és krimiknek, a politikai szatíráknak, a társadalmi kérdéseket (is) boncolgató filmeknek és olyan nívós alkotók mellett is megállta a helyét, mint Robert Altman, Stephen Frears vagy Steven Soderbergh. Sőt, eddigi egyetlen Oscar-díját is vele hozta össze.

Bár Julia Roberts-et igyekeztek Hollywoodban a törékeny, megmentésre szoruló, jó szívű és ártatlan lány/nő szerepébe beleszorítani, akinek a könnyek még jobban állnak, mint az elbűvölő mosoly, ez végül nem sikerült. Hamar kiderült ugyanis, hogy Julia Roberts ettől sokkal többet tud és akar, és hogy ő ennél az egyentípusnál karcosabb és színesebb egyéniség. Így amikor a színésznő és a számára legideálisabb szerep egymásra találtak, ezt a tökéletes együttállást azonnal díjakkal halmozták el, és az Oscar meg a Golden Globe csak kettő volt ezek sorában. Az Erin Brockovich rendezői székében helyet foglaló, a jelenkori amerikai filmművészet egyik legnagyobbjának számító Steven Soderbergh jó érzékkel teljesen a háttérbe húzódott, és hagyta, hogy a filmet 100%-ban Roberts vigye el. Ő pedig magabiztosan teljesítette a feladatot, és ezzel mint színésznő is teljesen beérett.

Annyi jó Julia Roberts film van, hogy ha 10 embert megkérdeznénk arról, melyiket szereti a legjobban, könnyen lehet, hogy 10 különböző válasz születne. De ha végignézünk a színésznő filmográfiáján, már annyiból is látszani fog, hogy általában jól választotta ki a filmeket, amikben játszott, még a legkommerszebbek is szinte mind a legjobbak és legemlékezetesebbek közül valók. Tényleg, csak pár cím: Micsoda nő!, Egy ágyban az ellenséggel, A Pelikán ügyirat, Álljon meg a nászmenet, Összeesküvés-elmélet, Sztárom a párom, A mexikói, Ízek, imák, szerelmek. És akkor ott vannak még a nagyobb falatok: Pret-a-Porter, A játékos, A gonosz csábítása, Michael Collins, Közelebb, Egy veszedelmes elme vallomásai, Augusztus Oklahomában. És még tudnánk folytatni mindkét felsorolást.

És fogjuk is, hisz Julia Roberts még bőven a pályán van, az egyik legerősebb húzónév még napjainkban is, annak ellenére, hogy az utóbbi pár évben kicsit visszafogottabban szerepelt a filmvásznon, de ő ezt már megteheti. Azért persze hiányzik, és reméljük, a következő évek termékenyebb időszakot hoznak a karrierjében. Idén már csak a Wonder című családi dramedyben láthatjuk, és jövőre is még csak egyetlen, Ben is Back című, szintén családi drámai filmet jelez az IMDb, viszont 2018 lesz az az év, amikor új dolgokat is kipróbál majd a színésznő. Idén nyáron jelentették be, hogy ő lesz a főszereplője a jövőre bemutatásra kerülő, nálunk is ismert amerikai írónő, Maria Semple bestselleréből készülő, Today Will Be Different című komikus HBO-sorozatnak, és ha minden igaz, egy másikban is felbukkan majd, a Mr Robotot is készítő Sam Esmail új, Homecoming című politikai dráma szériájában. Ezek is elég jó választásnak tűnnek.

Boldog születésnapot, Julia Roberts!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.