Celeb

Leonardo DiCaprio: ügyeletes szépfiúból Hollywood aputestű színészóriása

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.11 | 15:19

Isten éltesse a ma 43 éves Leonardo DiCaprio-t!

Leonardo DiCaprio. Fotó: Kevin Winter/Getty Images.

2016-ban Leonardo DiCaprio a Visszatérő című filmben nyújtott alakításáért megkapta végre az első Oscar díját, amit többek szerint nem is ezért a filmért kellett volna már neki jó régen odaadni, mert Iñárritu mozija nem is volt igazán jó. Nekünk mondjuk bejött a medvével, hóval és jéggel, szakadékkal és indiánokkal terhelt szenvedéstörténet, és DiCaprio alakítására sem lehetett egy rossz szavunk sem. De valóban megkaphatta volna már korábban is a szobrocskát.

Cuki fiútest

DiCaprio eredetileg nem akart színész lenni. A képek és a képzőművészet nyűgözték le, köszönhetően egyéves korában elvált szüleinek. Édesapja képregényrajzoló és -forgalmazó volt, míg édesanyja lelkes képtárba járó, ahova a kis Leót is állandóan magával cipelte. Az pedig köztudott, hogy a nevét Leonardo da Vinci után kapta, állítólag azért, mert az anyja épp az itáliai mester egyik képe előtt állt, amikor DiCaprio az elsőt rúgta a hasában. Tinédzserként döntött úgy, hogy megpróbálkozik a színészettel – elirigyelte féltesója sikereit, aki reklámfilmek sűrűn foglalkoztatott szereplője volt. Az első ügynök, akit felkeresett, azonban rögtön leoltotta: ha nem változtat nevet, nem próbálkozik meg valami Amerikában jobban, otthonosabban csengő névvel, akkor nem fog befutni. DiCaprio ezt visszautasította, s mint tudjuk jól, neki lett igaza.

A kis Leonardo 15 évesen kapta első, villanásnyi szerepét egy tévésorozatban, majd egészen 1991-ig csak és kizárólag a televízióban bukkant fel kisebb-nagyobb szerepekben. Első mozija a Szörnyecskéket nyúló Rémecskék 3. része lett, viszont két évvel később végre megtalálta az első jelentősebb szerep (Ez a fiúk sorsa), és innentől kezdve végül is töretlenül ívelt felfelé a karrierje. Az 1997-es Titanicig szimpatikus filmek (Gilbert Grape, Gyorsabb a halálnál, Egy kosaras naplója, Teljes napfogyatkozás, amiben Arthur Rimbaud gúnyáját öltötte magára) sorában villantotta meg kivételes tehetségét, majd a világ leghíresebb hajókataszrófájának romantikusra színezett története egycsapásra világsztárt csinált belőle. Amihez persze szükség volt egy belépőre is, ami pedig Shakespeare Rómeó és Júliájának modernizál változata lett 1996-ból. Lement ez a két film, majd kitört a Leo-láz, amit a Beatlemánia után Leo-mániának neveztek el.

Ügyeletes szívtiprótest

Az őrület tehát kitört! Ebben az időszakban nem volt olyan magára valamit is adó magazin, aminek legalább egyszer ne szerepelt voltna a borítóján Leonardo DiCaprio szívdöglesztő tekintete. Következő filmjében, a sztárokkal telepakolt, ám vérszegény A vasálarcosban már két Leo is szerepelt, a királyi ikerpár két tagját formálta meg. A fiatal lányok, sőt még a korosabb nők is elaléltak tőle, és ez maga után hozta, hogy megszületett a nem túl nagy, de annál hangosabb ellentábor is, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy DiCaprio megkapja karrierje legkínosabb filmes díját ezért a dupla szerepért: az Arany Málnát. Ami egyébként annyira nem jogos, mert nem igaz, hogy Leo rossz volt a filmben, maximum a személye körüli hírverés meg a rajongás volt túl hangos, ez pedig rajta és a filmbeli szerepén csapódott le, ami azért nem szép dolog.

DiCaprio azonban maga sem akart beleragadni a tinilányok szívszerelme szerepkörbe, ezért örömmel vállalta el Woody Allen felkérését a Sztárral szemben című film kapcsán, amiben önmaga paródiáját alakította meggyőző erővel.

A part és egy nem túl jelentős független filmes vígjáték után jött az ezredforduló, ami az igazán nagy, komoly áttörést hozta el DiCaprio számára két hollywoodi nagyágyú képében. 2002-ben eljátszotta a furmányos szélhámost, Frank Abagnale Jr.-t Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz című remek mozijában, és első ízben jelentkezett be nála Martin Scorsese. A New York bandái nem volt egy túl izmos darab, DiCaprio is inkább közepes benne, mint jó, a női főszereplővel (Cameron Diaz) semmilyen kémia nem volt köztük, ráadásul szerepelt filmben Daniel Day-Lewis is, aki egy zseni, és aki mindenkit lejátszott (tegyük hozzá azért azt is, hogy az övé volt a film legjobb, leghálásabb szerepe). Ettől függetlenül Scorsese annyira megkedvelte Leót, hogy ő lett az idősödő mester új Robert De Niro-ja. Eddig 5 filmet (a továbbiak: Aviátor, A tégla, Viharsziget, A Wall Street farkasa) forgattak együtt, amik között van jobb és gyengébb, de egy dologban egyeznek: Leonardo DiCaprio mindegyikben nagyot alakít, sőt, ha lehet ilyet mondani, filmről filmre egyre jobban, egyre érettebben játszik.

Befutott aputest

Ha ránézünk DiCaprio filmterveire, akkor az IMDb-n azt látjuk, hogy az ott felsorolt, és a készítés különböző fázisaiban lévő 3 moziból kettőt újra csak Martin Scorsese-vel készít. Az egyikben nem kisebb személyiséget alakít majd, mint Theodore Roosevelt-et, ami nem az első ilyen szerepe lesz, hisz Clint Eastwoodnál 2011-ben már J. Edgar Hoovert is eljátszotta, természetesen meggyőző erővel. De ha úgy vesszük, a karrierje 2000 utáni, Scorsese-dominálta szakaszában mindig mindent így játszott el: elemi erővel. Talán ezért is várta már mindenki, hogy végre Oscart kapjon. Amit véleményünk szerint az A szabadság útjai című Sam Mendes melodrámáért kellett volna megkapnia Kate Winslettel egyetemben, akivel ekkor szerepelt újra egy filmben a Titanic után. De persze a Visszatérőben is hitelesen szenvedett, csak hát a mélysége a két szerepnek nem ugyanaz a suli.

Az különösen szimpatikussá teszi DiCaprio-t, hogy megy szépen a maga útján, és nem fekszik le a trendeknek meg az olcsó sikernek. Se szuperhős filmben, se franchise-ban, se romantikus mesében, se egyszerű vígjátékban nem bukkant még fel. Csak és kizárólag komolyabb, nívósabb mozikban vállal szerepet, és a legjobb rendezőkkel dolgozik együtt. A már felsoroltak mellett feltűnt Christopher Nolan, Quentin Tarantino, Ridley Scott és Edward Zwick filmjeiben is. És nem gondoljuk, hogy ez a jövőben megváltozna. Persze, ki tudja?!

DiCaprio hatalmas bulibáró és nőfaló hírében áll, amit meg tudunk érteni, pláne ha végignézzük hódításai listáját, amin olyan vonzó nevek is felbukkannak, mint Bar Refaeli, Blake Lively vagy Gisele Bündchen. Ennek az életnek azonban időnként megvannak az árnyoldalai is. DiCaprio-t 2005-ben például egy részeg modell támadta meg egy bulin, és egy törött üveggel megsebezte az arcát. A nő két év börtönt kapott, míg a színész pedig plasztikai sebészhez fordult.

DiCaprio a hírnevét és a sok pénzét nemcsak nőkre és bulikra költi, nem ül a babérjain elégedetten pöffeszkedve, hanem arra (is) használja, hogy fontos ügyek, elsősorban is a környezetvédelem mellé álljon (meg a Demokrata párt mellé is, aminek lelkes támogatója). Mindig menetrendszerinti repülőjáratokkal utazik, nincs magángépe, hibridautót vezet és öko-barát házaiban napelemet használ. Producere és narrátora volt a 2007-es Az utolsó óra című dokumentumfilmnek, ami a globális felmelegedés problémájára hívta fel a figyelmet. Többször is beválogatta a Times a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, ami elég szép teljesítmény egy olyan színésztől, aki tinilányok szívtiprójaként kezdte a pályáját.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló