Celeb

Te tudod, hogy miért hord most egy csomó híresség ugyanolyan kitűzőt?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.15 | 07:22

Aki figyeli a külföldi oldalakat, biztos feltűnt neki, hogy csomó ember mellére tűzve látható egy kis, piros-fekete motívum. Beckhaméktől a királynőig mindenki hordja, elmondjuk, mi az.

(kép: Getty Images)

A kis jelvény neve poppy, vagyis pipacs, és körülbelül hasonló funkciót tölt be, mint nálunk a kokárda, csak ezt tényleg mindenki hordja a Brit Birodalom egykori területén, Kanadától Új-Zélandig, így nyilván a hírességeken is feltűnik november elején minden évben.

November 11. az I. világháborút beszüntető compiègne-i fegyverszünet aláírásának napja, ennek az eseménynek az évfordulójához kötődik a Brit Birodalom egykori országaiban az Armistice Day, vagyis a Fegyverszünet Napja, amit a II. világháború óta már Remembrance Day-nek, vagyis Emlékezés napjának hívnak, ilyenkor nemzeti ünnep keretében gyászolják az elesett katonákat. Az Egyesült Államokban Veterans Day a neve, ők is a hősi halottjaikra emlékeznek ilyenkor.

A pipacs motívuma a franciaországi hadszínterekről származik (ez az igénytelen kis virág jelent meg először a szétbombázott csatatereken), először a legnagyobb veteránokat segítő brit szervezet jelvénye lett, mára viszont az egész Brit Nemzetközösségen belül a veteránok és a háborúban elesett katonák iránti tisztelet jelképe. Nagyon sokan viselik is ezen a hétvégén a királyi családtól a hírességeken át egészen a sportolókig, akik ilyenkor a mezükre varrva hordják. Pár éve a FIFA megpróbálta letiltani erről az angol válogatottat, hatalmas felháborodás lett belőle.

A hétvégi Graham Norton Show-ban is ott volt mindenkin, bár Jason Momoa nem brit, de egy laza pipacsos karkötővel még ő is megemlékezett:

Jason Momoa Shows Off His Aquaman Quindent | The Graham Norton Show

It’s not a trident. That’s for the next film. Subscribe for weekly updates: http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=officialgrahamnorton


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló