II. Erzsébet

II. Erzsébet királynő halála után így alakult át az az öröklési rend

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.09 | 12:18

96 éves korában 70 év uralkodás után meghalt II. Erzsébet királynő.

Fotó:  LEON NEAL / AFP

II. Erzsébet királynő halála sokkolta a világot, távozásával egy korszak ért véget. Halálát követően Károly herceg automatikusan király lett. De ki következik az öröklési rendben III. Károly király után?

1. Vilmos herceg
2. György herceg – Még csak kilenc éves, de szinte biztos, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné fia egyszer király lesz, hiszen ő a második a trónöröklési sorban.
3. Sarolta hercegnő – Jelenleg a harmadik helyen áll, de nem túl valószínű, hogy valaha trónörökös lesz, hiszen ha György hercegnek gyerekei lesznek, azok az utódlási sorban megelőzik majd őt.
4. Lajos herceg – Lajos herceg még csak négy éves, és neki sem kell tartania tőle, hogy király lesz.
5. Harry herceg – Károly herceg legfiatalabb fia következik Vilmos herceg és Vilmos herceg gyermekei után. Harry abban az esetben lehetne király, ha Vilmos lemondana a trónról. Ez megtörtént már korábban, II. Erzsébet királynő apja pontosan így került trónra. Idősebb testvére lemondott a trónról, így fiatalabbként az ő fejére került a korona. Vilmos viszont évek óta aktívan készül a trónörökösi feladatokra, így nem valószínű, hogy ilyen radikális lépésre szánná el magát.
6. Archie Harrison Mountbatten – Windsor –  Harry herceg után Harry és Meghan Markle elsőszülött fia következik a sorban.

7. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor – Lilibet, aki Harry és Meghan 2021 júniusában született gyermeke)
8. András herceg – András herceg, a királynő harmadik gyermeke, aki biztosan soha, semmilyen körülmények között nem kerülhetne trónra. Nemcsak azért nem, mert a nyolcadik helyen áll, hanem azért sem, mert botrányai miatt II. Erzsébet minden tisztségétől megfosztotta.
9. Beatrix hercegnő – András herceg legidősebb gyermeke, Beatrix hercegnő a kilencedik a sorban.
10. Sienna Mapelli Mozzi – Beatrix 11 hónapos lánya, Sienna a tizedik a trónöröklési sorban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.