Királyi család

Átadni készül feladatait a rákbeteg III. Károly

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.08 | 11:18

Meglepő, ki lehet az uralkodó helyettese.

A hírek szerint III. Károly brit királynál daganatos betegséget diagnosztizáltak, a 75 éves uralkodó ismét kés alá feküdt. Bár az állapotára vonatkozó aggodalmakat csillapítja, és az orvosok korai stádiumban észlelték az elváltozást, felmerül a kérdés, mi történik, ha ideiglenesen le kell mondania uralkodói feladatairól. A király jelenleg optimista a gyógyulási esélyeivel kapcsolatban, és a családja is mellette áll. A családtagok közül Harry sussexi herceg is hazautazott Amerikából, hogy támogassa édesapját a nehéz időszakban.

Azonban felmerül a kérdés, mi történik, ha III. Károlynak le kell mondania államfői feladatairól ideiglenesen. Ebben az esetben egy 1937-es törvény rendelkezéseinek kell életbe lépnie. A törvény szerint államtanácsossá válhat az uralkodó házastársa, valamint az öröklési sorban következő négy, 21 évesnél idősebb családtag is.

Az államtanácsosoknak különböző jogkörrel rendelkeznek, beleértve a titkos üléseken való részvételt és aláírási jogkört. Azonban vannak korlátok is, például nincs beleszólásuk a Nemzetközösségi ügyekbe, nem oszlatják fel a parlamentet, és nem nevezhetnek ki új miniszterelnököt.

III. Károly tartós távolléte esetén az államtanácsosok között Kamilla királyné, Vilmos herceg, Harry herceg, András yorki herceg és Beatrix hercegnő szerepelhet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló