Királyi család

Így ért véget a brit uralkodó koronázását ünneplő rendezvénysorozat

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.05.08 | 09:48

Világsztárokat felvonultató szuperkoncerttel ért véget vasárnap éjjel a brit uralkodó koronázását ünneplő rendezvénysorozat.

A kétórás koncertet, amelyet száznál több országban közvetítettek, a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély hatalmas parkjában tartották húszezer néző jelenlétében.

Fotó: JONATHAN BRADY / POOL / AFP

A közönséget a BBC brit közszolgálati médiatársaság által szervezett országos sorshúzáson választották ki.

III. Károly királyt és feleségét, Kamilla királynőt 2300 vendég, köztük kilencven államfő jelenlétében szombaton koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

Az öt éves Lajos herceg elunta az életét a koronázáson – itt vannak a megmosolyogtató fotók

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő hosszas betegeskedés után tavaly szeptember 8-án, skóciai nyári rezidenciáján, Balmoral kastélyában hunyt el. Halálának pillanata óta Károly addigi trónörökös az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodója.

A vasárnap esti koronázási szuperkoncerten, amelyet a BBC rendezett, állított színpadra és közvetített, mások mellett fellépett a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Olly Murs, Freya Ridings, Alexis Ffrench, Lang Lang, Nicole Scherzinger és Tiwa Savage.

A Take That – amelynek eredeti tagjai közül Gary Barlow, Howard Donald és Mark Owen lépett fel vasárnap – négy éve először jelent meg élő koncerten.

Eddig példátlan, egyszeri közös fellépésre összeálltak a brit Királyi Balett, a Királyi Operaház, a Royal Shakespeare Company, a Királyi Zenekollégium és a Királyi Művészeti Kollégium társulatai is.

Fellépett emellett egy 300 fős kórus, amely szintén kizárólag erre az alkalomra állt össze, és amelyben különböző szakmai és társadalmi közösségek tagjaiból verbuválódott énekegyüttesek tagjai kaptak helyet.

A nagyszabású showműsorban egy rövid, de hatalmas sikert arató tréfás jelenet erejéig feltűnt a Muppet Show két sztárja, Kermit és Miss Piggy is.

Videófelvételekről köszöntötte az uralkodót és hitvesét Joan Collins, Pierce Brosnan, Tracey Emin, Sir Tom Jones és Tom Cruise.

Cruise, a Top Gun-filmek főszereplője a tavaly bemutatott Top Gun:

Maverick című Top Gun-folytatásban is szereplő, P-51 Mustang típusú repülőgépének pilótafülkéjéből, repülés közben üzente III. Károlynak, hogy “Felség, bármikor csatlakozhat hozzám kísérőpilótaként”.

Tom Cruise üzenete arra utalt, hogy Károly fiatalkorában a brit királyi légierő és a haditengerészet kötelékében is szolgált.
A műsor közben színpadra lépett Vilmos trónörökös, walesi herceg, III. Károly király és első felesége, a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia is, aki szívhez szóló beszédben köszöntötte édesapját.

Vilmos megemlékezett néhai nagymamájáról, II. Erzsébet királynőről is, kijelentve: a néhai uralkodó “odafentről szeretettel tartja rajtunk szemét, és nagyon büszke édesanya lenne”.

A herceg rövid beszédében elkötelezte magát “a király, az ország és a Nemzetközösség” szolgálata mellett.

A vasárnap éjszakában nyúló koncerttel véget ért a nagyszabású koronázási rendezvénysorozat. Az ünnepi események fő elemei közé tartozott a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet a helyi lakóközösségek szerveztek többmilliós részvétellel.

Hivatalos becslések szerint országszerte több mint 50 ezer utcabálon ünnepelték az uralkodó és felesége koronázását.
Hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, és ez a nap a meghirdetett célok szerint a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz, The Big Help Out címmel.

Sosem látott fotók láttak napvilágot III. Károly királyról: itt még csupán 20 éves volt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló