Királyi család

Harry herceg nagyon kiakadt, komoly vádakat fogalmazott meg

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.06.08 | 09:18

Harry herceg szerint a brit bulvársajtó "ipari méretekben" törte fel az ő és a hozzá közel állók, köztük egykori barátnője telefonjait az elmúlt években.

Fotó: ANDY STENNING / POOL / AFP

III. Károly király másodszülött fia, aki amerikai feleségével és két gyermekükkel Kaliforniában él, szerdán a londoni felsőbíróságon csaknem fél napon át vázolta a sajtóval, mindenekelőtt a Daily Mirror című brit tömeglap kiadójával (Mirror Group Newspapers, MGN) szembeni vádjait.

A sussexi herceg pert indított az MGN ellen, kártérítési kötelezettség megállapítása mellett azt is kérve, hogy a bíróság nyilvánítsa törvénysértőnek a cég által kiadott lapok vele szemben alkalmazott korábbi információgyűjtő gyakorlatát.

Harry, aki másodszor jelent meg felperesként és tanúként a bíróság előtt,

az estébe nyúló szerdai tárgyalási napon kijelentette: tudta, hogy egykori barátnője, Chelsy Davy telefonszámát a Mirror újságírói is ismerték, nyilvánvalóan böngészték hívásait és ebből összeállítottak egy-egy sztorit.

A herceg elsősorban arra a cikkre utalt,

amelyet a Mirror-csoport egyik vasárnapi lapja, a Sunday People közölt 2006-ban, és amelyben az állt, hogy Chelsy magából kikelve veszekedett vele, amiért látogatást tett a lenge öltözetű táncosnőkről is közismert, Spearmint Rhino nevű bárban.
Harry nem cáfolta a sztorit, ugyanakkor “bizarrnak” nevezte, hogy a Mirror-lapcsoport újságírói ilyen mélységig ismerték akkori barátnője telefonhívásait.

Hozzátette:

nem hiszi, hogy Chelsy Davy adta volna meg saját telefonját a Mirror-lapok újságíróinak.

Harry “rendkívül gyanúsnak” nevezte azt is, hogy a Sunday People egy másik cikkében a barátnője és közte rendre fellángoló “monumentális veszekedésekről” adott hírt, udvari forrásokat idézve.

A herceg közölte: annál is inkább gyanús volt ez a forrásmegjelölés, mivel ő soha nem számolt be udvari illetékeseknek Chelsy Davy-vel fenntartott kapcsolatának részleteiről.

Harry elmondta azt is a bíróságon, hogy egy ízben nyomkövető szerkezetet talált barátnőjének kocsijára rögzítve.

Kijelentette: mindez arra enged következtetni, hogy ipari méreteket öltött a Mirror-lapok által végzett lehallgatási tevékenység.

A Mirror-csoport jogi képviselői ugyanakkor “puszta spekulációnak” nevezték Harry kijelentéseit,

és annak a véleményüknek adtak hangot a szerdai tárgyaláson, hogy a herceg által mondottakat semmiféle konkrét bizonyíték nem támasztja alá.

Harry előző nap 55 oldalas keresetet terjesztett a londoni felsőbíróság elé, részletezve azokat a cikkeket, amelyeket az MGN lapjai – a Daily Mirror mellett a Sunday Mirror, a The People és a Sunday People – közölt.

Ezek a cikkek a herceg szerint olyan magánjellegű és bizalmas információkat tartalmaztak róla és ismerőseiről, amelyek annak idején nem voltak köztudomásúak, így az alperes sajtótermékei valószínűleg törvénysértő módon juthattak hozzájuk. A keresetben ötven ilyen cikk szerepel.

Harry azzal is vádolja Piers Morgant, a Nagy-Britanniában széles körben ismert újságírót és televíziós személyiséget, aki annak idején a Daily Mirror főszerkesztője volt, hogy ő “és újságíróinak bandája” lehallgatta néhai édesanyja, Diana hercegnő magánjellegű és “érzékeny tartalmú” üzeneteit is.

Harry és bátyja, Vilmos trónörökös édesanyját, III. Károly első feleségét, aki 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét, végzetes útján is több tucatnyi fotós követte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló Dianáról is közeli felvételeket készítettek.

Harry azóta is közismerten mélységes ellenszenvvel viseltet a bulvársajtó iránt. A mostani felsőbírósági polgári peres eljárás várhatóan még hetekig eltart, és a bíró számos további tanú meghallgatása után dönt majd arról, hogy a Mirror-lapoknak kell-e kártérítést fizetniük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
Válik Sydney van den Bosch
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 12.