Sztárok

Bíróság elé áll Shakira

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.30 | 10:22

A kolumbiai énekesnő, Shakira Spanyolországban áll a bíróság elé, adócsalás miatt.

A három évig tartó nyomozás eredménye szerint Shakira elkerülhette az állammal szembeni adófizetési kötelezettségét. Marco Juberias bíró szerint “elegendő bizonyíték van a bűnelkövetésre” ahhoz, hogy büntető eljárás indulhasson az ügyben – amennyiben nincs fellebbezés.

Shakirát 2019-ben vádolták meg azzal,

hogy 14,5 millió eurós (4,5 milliárd forint) adócsalást követett el. Az ügyészség szerint az énekesnő 2011 és 2014 között már Spanyolországban élt, mégsem fizetett adót. Az eljárás csak a 2012 és 2014 közötti időszakra vonatkozik, mivel a 2011-es vétség már elévült. Bár 2010 óta él együtt Gerard Piqué focistával, lakhelyként csak 2015-ben jelölte meg Katalóniát.

Előtte a Bahamákon volt bejelentkezve.

Az államügyészség szerint viszont ez kamu. A vizsgált időszakban Shakirának tehát nemcsak spanyolországi bevételei után kellett volna Spanyolországban adóznia, hanem spanyol adózóként, a teljes bevétele után. Shakira azt állítja, hogy az adott időszakban nem élt fél évnél tovább Spanyolországban, és jövedelmének zöme nem Spanyolországban keletkezett.

Ennek ellenére – píárosai szerint – azonnal befizette

adóhátralékát, amint tudomást szerzett róla. 2018-ban átutalt 20 millió eurót 2011-es adótartozása és a kamatok fejében, majd további 14,5 millió eurót fizetett be a másik három évre. Ha adócsalás miatt bűnösnek találják, pénzbüntetés, sőt akár börtönbüntetés is várhat rá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló