Sztárok

Lehetetlen küldetésre indulna Rakonczay Gábor

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.02 | 15:48

Egy jó 363 kilométeres gyalogtúra 4800 méteres szintkülönbséggel.

Szerda reggel lenyűgöző élménybeszámolót hallhattak azok, akik a Reggeli Mannával ébredtek, ugyanis Rakonczay Gábor mesélte el a stúdióban legutóbbi kalandját. Az extrém sportoló óriási fába vágta a fejszéjét: 7 nap alatt 363 kilométert megtéve jutott el a tengerszintről (Genovából) 4808 méter magasságba, a Mont Blanc csúcsára.

Gábor hétfő reggel még a Mont Blanc tetején állt, tegnap pedig már Kaldenecker Antallal, Péter Petrával és Prekopa Donáttal beszélgetett a Manna FM ébresztőműsorában. Januárban a Déli-sarkkört érte el csapatával első magyarként, és most is hihetetlen teljesítményt tett le az asztalra: a tengerszintről hódította meg a Mont Blanc csúcsát. Ez annyit jelent, hogy négy nap alatt 363 km-t futott le, míg odaért a hegyhez, és valójában elkezdődött a mászás. A tikkasztó hőségtől kezdve a durva jégesőkön és heves viharokon át rengeteg életveszélyes tényezővel kellett megküzdenie, míg elérte a maga elé kitűzött célt.

“Miért csinálod?” – tette fel a kérdést Kaldenecker Anti már a beszélgetés korai szakaszában, Gábort viszont nem lehetett vele zavarba hozni. “Ez jó kérdés, lehet, hogyha meglesz a válasz, már nem csinálom. (…) Van egy ilyen belső hívás, hogy ez így jó, és irtóra szeretem. Irtó sok ember tud ebből erőt meríteni, ami most már kezd fontosabb lenni.” Rakonczay elmondása szerint fiatalabb korában mások motiválása helyett inkább az önös célok, vágyak hajtották – el akart jutni valahova, át akart élni valamit, és át akart lépni bizonyos határokat.

Az első maratonját 13 éves korában futotta, és már akkor sem érdekelte a testi fájdalom, ha egy versenyen időt nyerhetett egy árkos-bokros részen, ahol megvághatták a növények, akkor gondolkodás nélkül bevállalta a jobb helyezés érdekében. “Nálam körmök jönnek-mennek folyamatosan, mindig van kettő-három, ami távozóban van, illetve van, ami éppen kinő.” – fogalmazott Rakonczay, akinek elmondása szerint nem fájnak már ezek a sérülések, ez is csak megszokás kérdése.

Rakonczay Gábor következő nagyszabású terve ismét az Antarktisz felé viszi majd, de ezúttal már egyedül – úgy érzi, most már van annyi tudása, és természetesen engedélye is, hogy szólóban nekivágjon. A távolabbi cél egy teljes Antarktika-átkelés, ez 2850 km-t jelent, kb. 115 nap alatt. ” Ez a modern sporttörténelem az egyik utolsó nagy expedíciója lesz. Miért is ne lehetne magyar színekben megcsinálni?”
További tervekről, az expedíciók rejtelmeiről, saját tűréshatárunk kitolásáról is szó volt a beszélgetésben, ami teljes egészében ITT érhető el.

 Nuus.hu
Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló