Életmód

A diákok a tanárnőket inkább próbára teszik, mint a férfi tanárokat

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.11 | 17:46

Kiderült, a diákok eltérően bánnak a férfi és női tanerővel.

 

Egy új tanulmány szerint az amerikai diákok részéről egyenlőtlen bánásmódban részesül egy tanár, az alapján, hogy milyen nemű. Ha például egy professzor hölgyről van szó, akkor ő biztosan több olyan kérést kap, amely a jó szívére apellál, mint a férfi kollégái. Legyen szó akár egy jegy javításáról, a leadási határidő módosításáról vagy a feladatok újraosztásáról.

via GIPHY

Az Eastern Washington Egyetem munkatársai két vizsgálatot is végeztek: első körben 88 amerikai egyetemi tanár kérdőíves válaszait összegezték, melyből kiderült, hogy a hallgatók gyakrabban fordulnak a tanárhoz kéréseikkel, ha az illető nőnemű. Számukra barátságosabbnak, megközelíthetőbbnek tűnnek, mint a férfi oktatók.

Igaz, a kapcsolatok kiépülése pozitív dolog, mégis nagy teher érzelmileg egy nő számára az, ha folyton szívességet kérnek tőle.

A második kutatás során 121 egyetemistát kérdeztek meg, és ugyanazt találták, hogy extra kívánságaikkal inkább a tanárnőket környékezték meg. Viszont nagyobbat csalódtak, amikor elutasításban részesültek tőle, mintha egy férfi oktató pattintotta volna le őket.

via GIPHY

Ez a különbségtétel nemcsak a felsőoktatásban jelenik meg: Molly Diallo, egy floridai gimnázium tanára is észrevette, hogy diákjai igencsak feszegetik a határait. Óra alatt elhagyják a termet, beszélgetnek, mobiloznak – bezzeg a tanárbácsiknál ugyanezt nem merik megtenni.

Húsz éve vagyok a pályán, és azt mondhatom, hogy vannak dolgok, amelyek igenis a nemtől függnek. A szintén középkorú, férfi munkatársamnál, akivel hasonló a személyiségünk is, nem próbálják meg annyira kihúzni a gyufát.

Főleg a fiatal srácok teszik próbára a tűrőképességét:

Gyakran kérik, hogy a beadási határidőt halasszam el, vagy hogy kimehessenek a mosdóba óra alatt. Ha rájuk szólok, vagy nevelni szeretném őket, akkor határozottabban kell fellépnem, mint egy férfinak. Látják, hogy nem egy Alfa-hímmel van dolguk, ezért nem is félnek ilyen-olyan kéréseikkel előállni.

via GIPHY

Az egyetemi tanulmány vezető szerzője, Amani El-Alayli szerint azt sugalmazzák az eredményeik, hogy a tengerentúli diákok a férfi tanárokat jobban tisztelik, és ellentmondást nem tűrőnek tartják őket; olyanoknak, akikkel nem szívesen vitáznának.

A New York Post hozzáteszi, hogy Diallo szerint a nők számára ezt az elszánt, határozott szerepet fenntartani feszültséget jelent, mert kihívásnak tekinti az osztály, hogy letesztelje, mennyire számít mégis könnyű prédának.

Pont a gender kérdéskör miatt érzi sok tanárnő azt, hogy kőkeménynek kell lennie. Ezt a képet igyekeznek kialakítani minden erejükkel.

Ondrea Bradley, egy new jerseyi általános iskolai pedagógus teljesen máshogyan látja a kérdést, szerinte a gyerekek reakciója inkább a tanár személyiségén múlik, mint azon, hogy milyen nemű.

via GIPHY

Ashley Ordonez, egy westchesteri spanyoltanár is inkább efelé hajlik, viszont azt is hozzáteszi, hogy az elmúlt években egyre több gyerek fordul kérésekkel a pedagógusok felé.

Úgy látom, hogy mostanára megváltoztak a diákok elvárásai. Jobban feljogosítva érzik magukat arra, hogy a különböző kívánságaikat a tanárok elé tárják.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló