Életmód

Újévi fogadalmak 2024-re – hogyan tartsuk be őket?

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.16 | 10:48

Idén most már tényleg lefogyok, futni járok, leteszem a cigarettát, megtanulok rendesen angolul, kifestem a lakást – ki ne gondolna hasonló fogadalmakra az új év elején. A túl sok célkitűzés azonban gyorsan ellentétes hatást érhet el, a kezdeti lendület hamar elfogy, és néhány hét alatt rájövünk, hogy életünk pontosan ugyanúgy halad tovább, mint az előző évben.

Konkrét célok, kis lépések

Az újévi fogadalmak betartása, ha már mindenképp az új év kezdetéhez időzítjük a változást, kihívásokkal teli lehet, de néhány tipp segíthet abban, hogy kitartóak maradjunk és elérjük kitűzött céljainkat. Sokat segít, ha általános dolgok helyett konkrét, mérhető célokat fogalmazunk meg: például a „többet sportolok” helyett határozzuk meg pontosan, milyen testmozgást szeretnénk végezni, milyen rendszerességgel. A nagy célt mindig bontsuk le kis lépésekre: ha a lakás kifestése túl nagy feladatnak tűnik, akkor tűzzünk ki kisebb részcélokat, mint például „ezen a héten rendet rakok a kisszobában. Következő héten megveszem az eszközöket.” A kisebb, egyszerűbb célokat sokkal könnyebb követni, azok sikeres elérésével pedig fenntarthatjuk motivációnkat. 

Terveink elérésében az is segít, ha részletes tervet készítünk, meghatározzuk milyen lépéseket kell tennünk és ezeket ütemezzük be mindennapjainkba. Ha nyelvtudásunkat szeretnénk fejleszteni, ami önmagában egy meglehetősen tág cél, akkor készítsünk tervet, hogyan építjük be a nyelvtanulást a mindennapi tevékenységeink közé. 

Ne feledjük, mindig az első lépés a legnehezebb, de tegyük meg bátran, ne halogassuk. A kezdet után apró lépésekkel haladva eljuthatunk a kívánt célig.

Rugalmasság, jutalmazás, önvizsgálat

Életünk, élethelyzetünk bármikor változhat, adódhatnak váratlan helyzetek, amik felülírják korábbi elképzeléseinket. Legyünk rugalmasak és alkalmazkodjunk, céljaink feladása helyett próbáljuk meg módosítani azokat aktuális helyzetünkhöz, így kevésbé érezhetjük kudarcnak, hogy mást fogunk elérni a tervezetthez képest. 

Ha rendszeresen értékeljük saját haladásunkat és elértük kisebb céljainkat, bátran jutalmazzuk meg magunkat. Természetesen egy nehezen elért súlycsökkenést nem feltétlen három szelet csokoládétortával kell megünnepelni, de biztosan találunk valami olyan kis luxust, szórakozást, pozitív élményt, ami nem dönti romba elért eredményeinket, és motivál bennünket a folytatásra. Rég tervezett kisebb-nagyobb utazásokkal is jutalmazhatjuk magunkat, ezek tervezésekor a Profession kalkulátora segítségünkre lehet, hogy pontosan lássuk, hány nap szabadság jár 2024-re. 

Ha elakadunk, vagy valamit nem sikerült úgy elérnünk, ahogy szerettük volna, ne hagyjuk, hogy az átmeneti kudarc csökkentse motivációnkat. Vizsgáljuk meg, mi lehetett a hiba, tanuljunk belőle és a megszerzett tapasztalatot építsük be a jövőben. Időnként pedig nyugodtan álljunk meg és vizsgáljuk felül célkitűzéseinket. Könnyen előfordulhat, hogy az eltelt idő alatt megváltoztak prioritásaink, győződjünk meg róla, hogy amit kitűztünk magunk elé, még mindig releváns és fontos számunkra. Nyugodtan módosítsuk vagy változtassuk céljainkat, ha szükségét érezzük. 

Nem csak újévkor

Életünk megváltoztatását természetesen az év bármely szakaszában elkezdhetjük, nem csak a kezdetén. Bármikor is fogadjuk meg, hogy változtatunk életünkön, annak betartása kitartást és elkötelezettséget igényel. Legyünk türelmesek magunkkal, a változás időbe telik.  

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló