Túra

Több réteggel a hideg ellen: így öltözz fel a téli túrákra – Mutatjuk a tuti tippeket

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.26 | 12:18

A téli természetjárás során a réteges öltözködés kiemelt figyelmet igényel a didergés, illetve a verejtékezés megelőzése érdekében.

Ennek érdekében az outdoor tevékenységnek, illetve az időjárásnak megfelelően kell kombinálni az alsó-, közép- és külső rétegeket. A hidegben tett túrák svéd szakértője, a Fjällräven által összegyűjtött tanácsok ebben nyújtanak segítséget.

A csontig hatoló hideg ellen az egyik leghatásosabb védekezés a réteges öltözködés, ám ahhoz, hogy kellemesen teljenek a téli túrák, nem elég véletlenszerűen egymásra húzni különböző ruhadarabokat.  A rétegezés aranyszabálya, hogy a viselet mindig az aktuális aktivitásokhoz alakítható legyen. A Skandináv teleket jól ismerő outdoor szakértő, a Fjällräven a sokoldalú funkcionalitást tartja szem előtt túraruházatainak tervezése során, így a ruhadarabok a legnagyobb hidegben is megfelelően szolgálják a kirándulók igényeit. A réteges öltözködés legfontosabb szempontjait és nélkülözhetetlen alapdarabjait megismerve pedig akár egy sarkvidéki túra sem jelenthet kihívást.

Kezdjük az alapokkal

A természetjáráshoz legalább három réteget érdemes felhúzni: egy aláöltözetet, egy középréteget és egy külső réteget. Az aláöltözet célja, hogy elvezesse a nedvességet a testről, és szárazon tartson akár változó időjárási körülmények között is. Ez a réteg állhat rövidujjú és hosszúujjú pólókból, testhez simuló nadrágokból, valamint praktikus, vékony anyagú, esetenként félig cipzáras pulóverekből. A legmegfelelőbb anyag aláöltözetként a gyapjú, ugyanis ez kiválóan elvezeti a nedvességet, akár nyirkos körülmények között is melegen tart, valamint nincs kellemetlen illata hosszabb túrák után sem. Az anyag kiválasztása mellett fontos, hogy az aláöltözet megfelelő méretű legyen, ne csúszkáljon vagy lötyögjön, máskülönben nem alkalmas a megfelelő hőérzet biztosítására és a nedvesség elvezetésére. A Fjällräven legújabb téli Abisko Värm túranadrágja enyhébb időben ugyan önmagában is megállja a helyét, ám igazán hidegben aláöltözetként is jól alkalmazható például az Expedition pehelyrövidnadrággal kombinálva a megfelelő hőszigetelés érdekében.

Arany középút

A középréteg ideális esetben az aláöltözetből származó nedvességet vezeti el, miközben megfelelő szigetelést nyújt viselője számára. A vastagabb gyapjúpulóverek vagy könnyű pehelykabátok, mellények vagy kötött darabok mellett a középréteghez sorolhatók a tartós, funkcionális nadrágok is, amelyek gondoskodnak a hőszigetelésről. A középső réteg között a legkülönfélébb technikák és anyagvastagságok is megtalálhatók, így segítségükkel a hegymászótól a hétvégi kirándulóig bárki a saját igényeinek megfelelő ruhatárat alakíthat ki. Újszerű megoldás a Fjällräventől az idei szezonban például azExpedition Pack Down pehelyanorák, amely puha, meleg bélésével tökéletes viselet egy héjkabát alatt, a cipzáras megoldásnak köszönhetően pedig könnyen fel- és levehető akár túrázás közben is.

A legfelsőbb szinteken

A külső réteg legfőbb feladata, hogy ellenálljon a csapadéknak, nedvességnek, valamint úgy tartsa távol a hűvös szelet, hogy közben nem engedi ki a meleget. Így tesz a Bergtagen Touring nadrág is, amely sí- és hegyi túrákra is alkalmas hibrid kialakításának, állítható hosszának és cipzárral állítható, kiváló hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően. A külső réteget más néven héjnak is nevezik, ide tartoznak a funkcionális héjruházatok, membránokkal vagy waxszal kezelt darabok, amelyek megvédik viselőjüket az időjárás viszontagságaitól. Egy jól megtervezett külső réteg esetén megfigyelhetőbb a legtechnikásabb megoldások, így a különböző cipzárakkal változtatható a szellőzés, a nedvességkezelés vagy akár a hőszigetelés mértéke is. Ez különösen fontos változó aktivitású programok esetén, amikor az izzasztó, megterhelőbb gyaloglást egyenletes tempójú séta vagy pihenés váltja, amelyhez a ruházatnak is alkalmazkodnia kell.

Kiegészítő védelem

Természetesen a legnagyobb hidegben nem lehet útnak indulni sapka, sál, kesztyű és megfelelő vastagságú zokni nélkül. Ezek a darabok is a réteges öltözködés részét képezik, és meglepően sokat tudnak javítani a túrázók kényelmén. Sapka esetén érdemes egy vékonyabb, kicsire csomagolható, valamint egy vastag, fülvédővel ellátott darabbal is készülni, és cserélgetni a fejfedőket a különböző időjárási körülmények között. A kesztyűk között is találni vékonyabb, meleg béléskesztyűt, valamint egy külső rétegként alkalmazható munkakesztyűt: ezek rétegezése garantálja a megfelelő meleget a kezeknek. Sokan megfeledkeznek a zokniról, pedig nincs is rosszabb egy átázott, nyirkos lábbelinél. Zokniból gyapjú vagy szintetikus gyapjúkeverékből készült darabot érdemes választani, a gyakorlottak pedig több pár váltózoknival érkeznek a túrára, és napközben folyamatosan cserélgetik a kiegészítőt az ideális nedvességszabályozás érdekében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Csobot Adél odavan az exért
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.