Életmód

Itt lista! 7 dolog, amit ha lefagyasztasz, beteg is lehetsz

  • Szerző:nuus
  • 2023.02.02 | 10:48

Spórolsz, raktározol? Ezekben az időkben érthető. A fagyasztás remek módja a tárolásnak, de vannak élelmiszereket, amelyeket tilos a fagyóba rakni.

Van, amit csak nem érdemes, mert minőségileg sokkal rosszabb végeredményt kapunk, míg más ételek kimondott veszélyesek, ha fagyasztás után felengedve próbáljuk fogyasztani őket.

  1. Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök

Lehet ugyan fagyasztani, de nem mindig jó, mert a vízből lett jégkristályok roncsolják a zöldségek, gyümölcsök szerkezetét, és összeesnek amikor kiolvadnak. Gondolj csak a málnára, eperre, vagy egy zöldfűszerre. Ezek aztán persze jók azonnali főzésre, sütésre, csak ne számíts arra, hogy kiteszed majd az asztalra szemezgetni valónak. Levesbe, sütibe vele!

  1. Tejszín alapú dolgok

Sajnos a tejszín szétválik zsírrá és vízzé, ami aztán kiolvadás után sem tud jól elegyedni. A krémek, szószok, stb. fagyasztását (legalábbis amiben tejszín van), érdemes hanyagolni

  1. Sajt

A keményebb sajtok jobban bírják a fagyasztást (parmezán, cheddar), de minek? Pont ezek évezredekig elállnak a hűtőben is. A camembert-t pedig ne fagyaszd, és itt megint csak a magas víztartalom a kulcs. Nem akarsz egy levet eresztő, kicsit grízes valamit enni a finom, krémes sajt helyett, ugye?

  1. Olajban sütött ételek

Sajnos az, hogy az olajban sütött, ropogós dolgok elvesztik a ropogósságukat, már egy kevés állás után is igaz. Nemhogy a fagyasztóban. Ne fagyaszd!

  1. Szószok

Vissza a szószokhoz: nem csak a tejszínes szószokat ne fagyaszd, hanem azokat sem, amiket liszttel vagy kukoricakeményítővel sűrítettél: ezek is szétválnak. És akkor milyen szósz marad? Leginkább azokat tudod fagyasztani, amelyeket beforralással sűrítettél.

  1. Főtt tészta

Ha jót akarsz, teljesen főtt tésztát sose fagyassz le, mert az egész egy nyúlós, pépes szerencsétlenség lesz. Kísérletezz inkább az al denténél kissé keményebbre főtt tésztával, az talán sikerül. (Megoldás: jégkristályok)

  1. Tojás

Rögtön mondom, lehet tojást fagyasztani, csak nem a héjában, nyersen. Emlékszel az általános iskolai jégkísérletre? Vagy arra, amikor gyorsan le akartad hűteni a sort és bedobtad a mélyhűtőbe, aztán elfeledkeztél róla? Mindkettőnek ugyanaz lett a vége: szétrepedt az üveg. Emberek, itt ráadásul egy tojáshéjról beszélünk! Magyarán: a víztartalom miatt nagyobb lesz a fagyott tojás térfogata, mint a nem fagyotté, csak éppen a tojáshéjnak nem szólt senki. Egyébként zacskóban jégkockatartóban, együtt, szétválasztva, ahogy akarod, fagyaszd csak nyugodtan.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.