Életmód

Ha ezeket reggelized, akkor bizony, rosszul teszed

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.11 | 07:00

A legtöbb dietetikus és fitneszguru a nap legfontosabb étkezésének tartja a reggelit. Tény, ha nem eszel semmit reggelire, akkor nagyon könnyen elfáradsz, és hirtelen leszel farkaséhes, de az sem mindegy, hogy mit eszel, ha mégis szakítasz rá egy kis időt.

Sokszor a közeli pékség a legkönnyebb megoldás: útba esik, és gyors energiabombát ad a reggelhez. A helyzet az, hogy egy ilyen típusú reggeli nem biztosítja azokat a tápanyagokat, amikre igazán szükséged van ahhoz, hogy egész nap egyenletes legyen az energiaszinted. Nem utolsósorban az édes péksütik és gabonapelyhek rengeteg cukrot is tartalmaznak, és rendszeres fogyasztásuk könnyedén elhízáshoz vezethet.

Palackozott smoothie

Ha a reggeli smoothie amit vásárolsz már előre be van palackozva, akkor tuti, hogy egy csomó extra cukrot is tartalmaz, amire egyáltalán nincs szükséged. Helyette inkább készíts magadnak otthon egy olyat, amiben biztos, hogy nincs semmilyen hozzáadott anyag.

Screenshot 2017-02-10 15.32.17
(Fotó : Picjumbo/ Viktor Hanacek)

Hús-hús

Néha persze belefér egy adag bacon and eggs, de ha lehet tartsd meg inkább különleges alkalmakra. A különböző húsoknak magas a nátriumtartalma, ami befolyásolja az étvágyatad, és arra késztet, hogy többet egyél. A túl sós ételek pedig növelik a vérnyomást, és könnyedén fejfájást okozhatnak.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

 

Reggelizőhelyek

Bár kényelmes megoldásnak tűnik berohanni egy reggelizőhelyre, a legtöbbször a különböző csomagolt szendvicsek olyan feldolgozott élelmiszerek felhasználásával készülnek, amik egy csöppet sem egészségesek.

joey_gif

Reggelizőpelyhek

Ne dőlj be a szuperegészségesnek hirdetett gabonapelyheknek, nézd meg, hogy mit vásárolsz, ugyanis nem biztos, hogy ami drága, az egészséges is. Ezek a termékek elvileg tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, a dobozt megfordítva kiderül, hogy rengeteg cukor hozzáadásával készülnek. Valójában nagyon kevés rostot tartalmaznak, és előfordul, hogy sokkal többet fogyasztunk belőle, mint amennyit a dobozon feltüntetnek irányadó napi bevitelként. Ami megint csak plusz cukorbevitelt jelent…

gif_cereal

Energiaitalok

Lehet, hogy valaki most meglepődik, de az energiaitalok is tele vannak hozzáadott cukorral. Egy igazán nehezen induló reggelen nagyon csábítónak tűnik lehajtani egyet, mert a benne lévő cukor és koffein felpörget, utána viszont jön a teljes összeomlás: amilyen gyorsan megemelkedik a vércukorszinted, ugyanolyan gyorsan le is esik, és onnan még nehezebb emberi szintre hoznod magad. Próbálkozz inkább a tápanyagdús, kiegyensúlyozott reggelivel, ami segít, hogy egész nap formában légy.

red-bull-249416_1280
(Fotó: Pixabay/ Noelsch)

Ízesített joghurtok

Sokan azt hiszik, hogy egy ízesített joghurt is egészségesnek számít, pedig ha jobban belegondolsz, a különböző hozzáadott gyümölcsök ugyanúgy plusz cukorbevitelt jelentenek. Az alacsony zsírtartalmú joghurt sem a legjobb választás: helyette inkább próbálj ki egy natúr joghurtot, és adj hozzá olyan gyümölcsöket és magvakat, amikhez éppen kedved van. Így növeled a reggelid tápanyagértékét, ráadásul pontosan tudod, hogy mit is eszel valójában.

(Fotó: Picjumbo/ Victor Hanacek)
(Fotó: Picjumbo/ Victor Hanacek)

Finomított szénhidrátok

Sajnos a különféle péksütik nem tartoznak az egészséges reggelik közé. Ez rossz hír azoknak, akik egy cukormázas fánkkal szeretik elindítani a napot.

donuts-1940693_1280
(Fotó: Pixabay/Yeshoots)

A lényeg tehát az, hogy ne egy cukorbombával kezdd a napot, különben hamar elfáradsz, és sokkal nehezebben veszed az akadályokat napközben. Érdemes már este felkészülni a másnap reggelre, hogy igazán gördülékenyen induljon a nap.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló