Életmód

Meglepő: ebben az életkorban vagyunk a legboldogabbak valójában

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.13 | 13:18

Meglepő eredményt mutatnak a boldogság-kutatások. Ki hitte volna?

Az életkor és a bölcsesség közötti kapcsolatot régóta kutatják és elemezik. Sokan úgy vélik, hogy az idő múlásával az emberek magabiztosabbá és elégedettebbé válnak az életükkel. Ezt a meggyőződést most tanulmányok is alátámasztják: úgy tűnik, az 50-60 év körüli korosztály a legboldogabb és a leginkább magabiztos. De vajon mi a titkuk? Egy friss cikk a HuffPost-ban megpróbálta összefoglalni a bölcsesség és boldogság titkait.

1. Megtanulják kezelni a stresszt

A kutatások kimutatták, hogy az idősebb korosztály könnyebben kezeli a stresszt. Míg a fiataloknak körében több a depressziós ember, az idősebb generáció esetében ez a szám a leginkább alacsony. Dilip Jeste pszichiáter, szerint az idősebbek könnyebben vezetik le a stresszt, ami hozzájárul a bölcsességükhöz és növeli boldogság-érzetüket.

2. Megérkezik a stabilitás az életükbe

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy az önbizalom 60 éves kor körül éri el a csúcspontját. Ez annak tulajdonítható, hogy ekkorra az emberek szilárdabb kapcsolatokat alakítanak ki, és életük stabilabbá válik a különböző területein. Erre a korra általában elérték a megfelelő pozíciót a munkahelyükön, és a már felnőtt gyerekeik segítése is komoly biztonságérzetet ad számukra.

3. Realisztikusabb dolgokban keresik a boldogságot

A boldogság érzése változik az életkor előrehaladtával. A fiatalok gyakran extatikus pillanatokkal azonosítják a boldogságot, míg az idősebbek inkább az “itt és most” elégedettségét értékelik. A stabil kapcsolatok és az élettapasztalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősebbek elégedettebbek legyenek az életükkel.

4. Csökkenek a negatív érzelmi reakciók

Egy 2004-es kutatás szerint az idősebbek agyi aktivitása csökken a negatív érzelmekre adott válaszok során. Ez azt jelenti, hogy az idősebbek kevésbé reagálnak intenzíven negatív ingerekre, és ezáltal az általános életérzetük is pozitívabb. A boldogság érzése a kor előrehaladtával egy U-alakú görbét követ, ahol az 50-60 éves korosztály a leginkább harmonikus.

Magyarországon különleges a helyzet

A Pénzcentrum 2023-as Boldogságfelméréséből további érdekes adatok derültek ki a magyarok boldogságáról. A kutatás szerint az ország nyugati részén és Budapest területén élők a legboldogabbak, míg a keleti és déli régiókban élők kevésbé elégedettek. A válaszok alapján a 41-55 év közöttiek érezték magukat a legboldogabbnak, az iskolázottabbak elégedettebbek voltak, és a vállalkozók a legboldogabb foglalkoztatási kategóriába tartoztak.

A magyarok egészségügyi elégedettsége a felmérés szerint alacsonyabb volt a nemzetközi átlagnál. Az egészségügyi helyzet a legjobb nyugaton, a legrosszabb  pedig a déli megyékben a kutatás szerint. Az összességében javuló pénzügyi helyzet és az elégedettség közötti összefüggés azt mutatja, hogy a boldogság számos tényezőtől függ, beleértve az egészséget, a kapcsolatok minőségét, az önbizalmat és az életkorral járó tapasztalatokat is.

Akárhogy is, egyre inkább bebizonyosodik, hogy nem csak a húszéveseké a világ: sőt, a kor előrehaladtával éppenséggel nagyobb az esélyünk arra, hogy elégedettséget, harmóniát és – mondjuk ki – boldogságérzetet éljünk át.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló