Életmód

Veszélyes TikTok-trend terjed! Ezért ne ijesztgessük a macskánkat!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.04 | 10:20

A közösségi médiában egyre több olyan videót láthatunk, amelyekben a gazdik megtréfálják a kutyájukat vagy a macskájukat. De vajon ezek a trendek tényleg ártalmatlanok, vagy komoly károkat okozhatnak az állatok lelki egészségében?

Illusztráció: freepik.com

Az azenmacskam.hu Osvald Zsófia Mancsterapeutát kérdezte, aki elmondta, miért nem szabad beállnunk a sorba.

A TikTok felhasználók gyakran követik egymás ötleteit, így alakulnak ki különböző trendek, amelyek milliókat szórakoztatnak. Az egyik legnépszerűbb téma az állatok, akik sokszor a gazdik áldozatai lesznek. A videókban láthatjuk, ahogy a cicákat megijesztik egy uborkával, a kutyákat meglepik egy furcsa jelmezben, vagy a mancsukra ragasztószalagot tesznek, hogy furán járjanak.

Bár ezek a videók elsőre viccesnek tűnhetnek, valójában nagyon károsak lehetnek az állatok számára. Osvald Zsófia macskaterapeuta szerint ezek a trendek nemcsak a fizikai, hanem a lelki jóllétüket is veszélyeztetik.

“De alapvetően az olyan trendek, melyek során a gazdik megijesztik a saját állataikat vagy jégkockát tesznek cicájuk bundájára, esetleg a mancsukra ragasztó szalagot tapasztanak, amitől furcsán kezdenek járni (és lehetne még sorolni), mind arról szólnak, hogy a kellemetlen helyzetbe hozott házi kedvencek szórakoztatják a nézőket. Az már más kérdés, hogy az emberek tisztában vannak-e azzal, hogy a videókban szereplő állatokban ezek a dolgok negatív érzést kelthetnek” – idézi a lap a szakértőt.

Osvald Zsófia szerint sok állattartó nincs tisztában azzal, hogy milyen hatással vannak ezek a trendek az állatokra.

“A videós trendek vagy állatos tartalmak felszíne alatt jóval összetettebb problémák vannak, ez csak egy kis szelete annak, hogy hiába élünk egy fedél alatt társállatainkkal, ha nem értjük meg őket, nem tudjuk, mi a jó vagy a rossz nekik, nem kommunikálunk velük megfelelően.”

Összegezve, a TikTokon látható állatos trendek nem olyan ártalmatlanok, mint amilyennek látszanak. Ha szeretjük az állatainkat, akkor ne vicceljünk velük, hanem adjuk meg nekik azt a törődést és figyelmet, amit megérdemelnek. A macskák nem a szórakoztatásunkra vannak, hanem a társaink, akikkel együtt élünk. Ha ezt elfelejtjük, akkor nemcsak őket, hanem magunkat is megfosztjuk attól a boldogságtól, amit az állatokkal való kapcsolat adhat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló