Életmód

Ezek a világ nagy piás városai, nem is kell túl messzire menni a csúcstartókhoz

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.09 | 06:46

Mindenhol isznak, csak van, ahol egy kicsit sokkal többet.

(kép: Pixabay)

A Guardian a WHO legfrissebb statisztikái alapján nézett egy kicsit utána, hogyan áll bolygó lakossága az alkoholfogyasztással mostanában.

Nagy meglepetés nincs, a volt Szovjetunió utódállamaiban még mindig hatalmas divatja van a vedelésnek. Közülük is kiemelkedik Ukrajna és Kijev, ahol a 30-40 között korosztálynak még mindig a masszív berúgás a stabil hétvégi program, a fiatalabb generációk viszont már kevesebbet isznak. A fővárosban az utóbbi időben korlátozták az alkohol elérhetőségét, este 11 és reggel 10 között nem lehet piához jutni a boltokban.

Oroszország is ott van az élmezőnyben, ahol még mindig borzalmasan sok vodka fogy, az utóbbi időben viszont éppen kézművessör forradalom zajlik éppen a nyugatiasabb nagyvárosokban, úgyhogy több sör fogy, és kevesebb rövid, ami azért haladás. Az utódállamok közül kiemelkedik Litvánia, ahol a WHO adatai alapján a legtöbbet isznak az emberek az Európai Unióban, éves átlagban 15 liter tiszta szeszt gurítanak le a litvánok, ami több mint 120 üveg bornak felel meg. A főváros Vilnius kedvelt turistacélpont, és nem utolsó sorban inni és bulizni jönnek ide az emberek a Baltikumból.

Magyarország 11,4 literes átlaggal áll, a környékünkön ennél többet isznak a csehek, a románok, a bolgárok, de még a németek is. Litvániát a 2016-os statisztikák alapján csak Moldova előzi, 15,2 literes a világrekord…

A Távol-Keleten Vietnám és Dél-Korea emelkedik ki a környező országok közül, ha az alkoholfogyasztást vizsgáljuk. Utóbbiban a lakosság nagy részét tömörítő Szöulban már az orosz felesátlag dupláját isszák heti szinten, igaz, nem vodkából, hanem a jóval gyengébb helyi rizspálinkából. Ázsiában az utóbbi időben Indiában lett elég nagy divatja a whisky-zésnek, ami az orosz sörös példával együtt mutatja, hogy a divatnak az alkoholfogyasztásra is nagy hatása van. A hatalmas ázsiai országban viszont inkább kóstolgatnak, mintsem vedelnek, az alkoholfogyasztás átlaga egyáltalán nem magas.

A legvegyesebb képet talán Afrika mutatja, ahol egyes országokban szinte egyáltalán nem isznak, máshol viszont már az európai szintet verik az adatok. Itt a Dél-Afrikai Köztársaság gazdag nagyvárosai emelkednek ki, ahol már nyugati szinten megy a vedelés, de súlyos probléma az alkoholfogyasztás Namíbiában és Nigériában is.

Az alkoholfogyasztásra rengeteg tényező hatással van, az áraktól kezdve a kulturális hagyományokon keresztül az aktuális trendekig. De ha egy piában pácolt görbe estére vágyunk, Vilniusszal, Kijevvel, Szöullal vagy éppen Berlinnel nem nagyon lőhetünk mellé, elég gyorsan fogunk kocsmákat találni.

forrás: Guardian


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló