Életmód

Egy megszállott diadala – Ilyen a Free Solo című Oscar-díjas dokumentumfilm

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.18 | 16:48

Vagy tökéletesen mászol, vagy lezuhansz és meghalsz.

“Ahogy Alex csinálja a hegymászást, az függőséget okoz. Vele mászni igazából bűn, olyan mint cigizni és sörözni. Nem igazán akarom csinálni, de valahogy mégis csinálom, mert valahol szép”

– mondja egy barátja és profi mászótársa Alex Honnold sziklamászóról a filmben.

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található El Capitan nevű sziklafal minden mászó fantáziáját megmozgatja. Többen is megpróbálkoztak vele, kötél nélkül is, és meghaltak már jó páran, tapasztalt mászók is, legutóbb tavaly nyáron egy páros lelte halálát a mélyben. A majdnem teljesen függőleges fal alapja és teteje között közel 1000 méter van, egészen pontosan 915 méteres a fal. Alex Honnold rutinos sziklamászó, aki kötél nélkül mászta meg a hatalmas falat, amiről egy filmes barátja dokumentumfilmet is forgatott.

Ez egy olyan teljesítmény, amit csak tökéletesen lehet csinálni: olyan mint egy olimpiai bajnoki arany megszerzése, csak azzal a különbséggel, hogy ha nem kapod meg az aranyat, meghalsz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Free Solo Film (@freesolofilm) on

Erről szól az idén Oscar-díjat nyert dokumentumfilm, a Free Solo, meg persze arról, hogy viseli Honnold és közvetlen környezete (a barátnője, a sziklamászó társai), hogy a férfi az életét kockáztatja. A film a maga hihetetlen és félelmetes valójában mutatja meg ezt a határfeszegető kísérletet. Bemutatja, hogy hol is kezdődött az egész: azt, hogy a főhős már gyerekkorában is megszállott volt – gyakorlatilag a gyerekkorának nagy részét mászással töltötte,  teljesen egyedül. A legjobb azonban az, amikor kíméletlen őszinteséggel mutatják meg, hogy a megszállottságának milyen ára van. És persze az a legdurvább, hogy maga a filmes stáb is fél attól, hogy nehogy valami olyat tegyenek, amivel megölhetik a film főhősét.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Free Solo Film (@freesolofilm) on

Valóban emberfeletti teljesítményt hajtott végre a világrekorder szólómászó, akinek a legfőbb motivációja is kiderült: a francia tanárnő édesanyja úgy nevelte, hogy bármit is csinált, az sosem volt elég jó. Ez a film talán őt is meggyőzné az ellenkezőjéről.

A Free Solo – Mászókötél nélkül című dokumentumfilm a National Geographic műsorán látható.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló