Életmód

Hihetetlen! A rákot és a stroke-ot is megelőzheted ezzel a szuperélelmiszerrel

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.21 | 12:45

Tudtad, hogy a brokkoliban lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a stroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni? Ausztrál kutatók viszont rájöttek!

Illusztráció: freepik.com

A brokkoli nem csupán egy zöldség, hanem egy valóságos egészségvédő szuperétel, amelynek jótékony hatásait az ausztrál tudományos közösség is megerősítette. A Sydney Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok során felfedezték, hogy a brokkoliban található szulforafán (SFN) vegyület hozzájárulhat több súlyos betegség, így a rák és a stroke kialakulásának kockázatának csökkentéséhez.

A zöldségek fogyasztásának pozitív hatásai régóta ismertek, de a brokkoli esetében a szulforafán különleges figyelmet érdemel. Ez a vegyület ugyanis nem csak általánosan javítja az egészséget, hanem specifikusan a vérlemezkékhez kötődik, amelyek fontos szerepet játszanak a vérzés elállításában. A kutatások kimutatták, hogy az SFN gátolja a vérlemezkék összecsomósodását és a veszélyes vérrögök képződését, így csökkentve az érelzáródás és az ebből adódó súlyos szövődmények, mint például a stroke kockázatát.

A szulforafán molekuláris szintű hatását elemző kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a PDIA6 nevű fehérje aktivitásának módosításával képes lassítani a vérrögképződést. Ezáltal a szulforafán nem csak a meglévő betegségek kezelésében játszhat szerepet, hanem megelőzésként is alkalmazható azoknál az egyéneknél, akiknél fennáll a stroke kialakulásának kockázata.

A Science Alert ajánlása szerint a brokkoli rendszeres fogyasztása kettős előnyt jelenthet: nem csak a stroke, hanem más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti. Így a brokkoli nem csupán finom és tápláló, hanem a szív egészségének megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszhat. Az ACS Central Science tudományos lapban publikált eredmények alapján tehát érdemes beépíteni a brokkolit az étrendünkbe, mint egy természetes és hatékony egészségvédő élelmiszert.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló