Életmód

Hihetetlen! A rákot és a stroke-ot is megelőzheted ezzel a szuperélelmiszerrel

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.21 | 12:45

Tudtad, hogy a brokkoliban lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a stroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni? Ausztrál kutatók viszont rájöttek!

Illusztráció: freepik.com

A brokkoli nem csupán egy zöldség, hanem egy valóságos egészségvédő szuperétel, amelynek jótékony hatásait az ausztrál tudományos közösség is megerősítette. A Sydney Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok során felfedezték, hogy a brokkoliban található szulforafán (SFN) vegyület hozzájárulhat több súlyos betegség, így a rák és a stroke kialakulásának kockázatának csökkentéséhez.

A zöldségek fogyasztásának pozitív hatásai régóta ismertek, de a brokkoli esetében a szulforafán különleges figyelmet érdemel. Ez a vegyület ugyanis nem csak általánosan javítja az egészséget, hanem specifikusan a vérlemezkékhez kötődik, amelyek fontos szerepet játszanak a vérzés elállításában. A kutatások kimutatták, hogy az SFN gátolja a vérlemezkék összecsomósodását és a veszélyes vérrögök képződését, így csökkentve az érelzáródás és az ebből adódó súlyos szövődmények, mint például a stroke kockázatát.

A szulforafán molekuláris szintű hatását elemző kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a PDIA6 nevű fehérje aktivitásának módosításával képes lassítani a vérrögképződést. Ezáltal a szulforafán nem csak a meglévő betegségek kezelésében játszhat szerepet, hanem megelőzésként is alkalmazható azoknál az egyéneknél, akiknél fennáll a stroke kialakulásának kockázata.

A Science Alert ajánlása szerint a brokkoli rendszeres fogyasztása kettős előnyt jelenthet: nem csak a stroke, hanem más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti. Így a brokkoli nem csupán finom és tápláló, hanem a szív egészségének megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszhat. Az ACS Central Science tudományos lapban publikált eredmények alapján tehát érdemes beépíteni a brokkolit az étrendünkbe, mint egy természetes és hatékony egészségvédő élelmiszert.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.