Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Életmód

5 dolog, amit a szexuálpszichológus tanult a szexről

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.04 | 16:25

Dr. Kelly Neff szexuálpszichológus és egyetemi professzor több ezer embert segített az egészséges szexuális önismerethez és (közvetett módon…) a tökéletes kielégüléshez. A szakember nemrég azokat a tanulságokat foglalta össze, amelyeket hosszú praxisa során értett meg.

1. Nincs olyan, hogy „normális” szexuális viselkedés.

Dr. Neff elárulta, hogy a legtöbb ember azzal a kérdéssel fordul hozzá, hogy vajon normális-e a szexuális érdeklődése, viselkedése. „Van, aki naponta harmincszor maszturbál, míg más harminc évben egyszer. Azt kérdezik, ez normális-e. Nos, az emberi faj olyannyira változatos, hogy lehetetlen és irreális vállalkozás volna egy vonalat húzni, hogy ez és ez normális, ez azonban már nem. A kérdés mindig az, hogy kiegyensúlyozott életet tudsz-e élni, szégyenérzet nélkül”. A szakember szerint minden olyan szexuális viselkedésforma, amely beszámítható felnőtt emberek kölcsönös megegyezésén alapul, normálisnak számít. Igen, a latex- vagy lábfétis is…

via GIPHY

2. Szinte mindenki gátlásos valamilyen szinten…

A reklámipar és a médiavilág elég határozottan kommunikálja, hogy mi számít szexuálisan vonzónak, sőt: óhajtandónak. A legtöbb ember – férfi és nő – nem tud megfelelni ezeknek az elvárásoknak, ezért gyakran szorong, hogy elég férfias, nőies-e, és a szexuális vonzereje is rendben van-e annak ellenére, hogy nem kilencven kiló és ötven esztendő alatti már. Az érdekes az, hogy azok is szoronganak, akik első látásra tökéletesen megfelelnek a férfi- vagy nőideál aktuális képének: úgy látszik, az aggodalom, hogy elfogadhatóak és szerethetőek vagyunk-e, a külsőségeknél jóval mélyebben van kódolva bennünk.

via GIPHY

3. Gondold meg, kivel fekszel le.

A szabadszerelem azzal jár, hogy a modern ember erkölcsi gátak nélkül lefekszik bárkivel, akit vonzónak talál. Ugyanakkor a szex egy végtelenül intim, szakrális aktus fizikai, fiziológiai és spirituális szinten. Nem csupán a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség lehetősége kerül a képletbe, hanem az érzelmi kötődés, a lelki kiszolgáltatottság és a bántalmazó kapcsolatok is idetartoznak. Dr. Neff tehát nem azt mondja, hogy élj cölibátusban vagy várj a szexszel a házasságig, de arra mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy gondold meg, kivel kevered össze a legintimebb egyéni azonosítódat, a testnedveidet.

via GIPHY

4. A legtöbb nő a világon kiszolgáltatott helyzetben van.

Noha a legtöbb fejlett országban a nőknek papíron épp olyan jogaik vannak, mint a férfiaknak, a valóságban egy kicsit árnyaltabb a kép, ha pl. a szexről van szó: az Egyesült Államokban hatból egy nő átélte már a szexuális zaklatás valamelyik formáját a WHO kutatása szerint (és akkor még nem beszéltünk azokról, akik nem beszéltek a traumáról senkinek). Nemzetközi viszonylatban ez az arány sokkal lehangolóbb: háromból egy nőt megerőszakoltak már legalább egyszer, és sok esetben a saját partnere, apja, testvére követte el az erőszakot. Dél-Afrikában minden negyedik percben megerőszakolnak egy nőt, míg Szaúd-Arábiában a nőknek még azt is tiltja a törvény, hogy autót vezessenek. Egyiptomban és számos afrikai országban a nők 91 százaléka átesik a „női körülmetélésnek” nevezett csiklócsonkításon, amelynek következtében a nő soha többé nem képes szexuális örömérzést átélni, és így „nem csalja majd meg a férjét soha”. Már ha túléli a beavatkozást, persze.

via GIPHY

5. Rengeteg dolog van a szexben, amit nem tudunk megmagyarázni.

Noha rengeteg elmélet látott napvilágot az elmúlt évtizedekben, még mindig nem tudjuk, hogy mi az oka bizonyos parafíliáknak (az extrám fétiseknek, sőt perverzióknak, mint például a pedofília vagy a zoofília), ahogyan az AIDS és számos egyéb szexuális úton terjedő betegség tökéletes gyógymódját sem ismerjük. Ráadásul, amit tudunk a szexről, az is állandóan változik: 1975-ig például mentális zavarként tekintettek a homoszexualitásra, míg ma az egészséges szexuális viselkedés kategóriájába tartozik (pl.: boom-boom potencianövelő használata). Naponta születnek olyan tudományos felfedezések, amelyek az emberi és állati szexualitás hátterével kapcsolatos tabukat döntögetik, és soha nem tudhatjuk, mit hoz a jövő ezen a téren. Éppen ezért érdemes nyitottnak maradni!

via GIPHY

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.