Életmód

Így aludj jól! Négy tévhit, ami rossz hatással van a pihenésedre

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.05 | 14:40

Az alvás létfontosságú az egészségünk számára, de számos mítosz kering körülötte, amelyek befolyásolhatják a pihenés minőségét. Nézzük meg részletesebben, melyek ezek a tévhitek és mi az igazság mögöttük.

Fotó: freepik.com

1. A tinédzsereknek nagyobb az alvásigényük

Sokan hiszik, hogy a serdülőknek 10-12 óra alvásra van szükségük, de a szakértők szerint a 13-17 éves korosztálynak 8-10 óra, a felnőtteknek pedig 7-9 óra alvás ajánlott. A késői kelés oka gyakran a serdülők hormonális változásaihoz köthető, amelyek miatt a nap későbbi szakaszában termelődik náluk a melatonin, az alvást elősegítő hormon, emiatt később is tudnak elaludni.

2. Hétvégén jobban lehet aludni

Bár hétvégén kevésbé vagyunk stresszesek, mint hétköznap, a hosszabb alvás “társasági jet lag”-et okozhat, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. A rendszeres alvási minta fenntartása, azaz minden nap hasonló időben történő lefekvés és ébredés előnyösebb, mint túlzásba vinni a hétvégi alvást.

3. Éjfél előtt kell lefeküdni

Ellentétben a népszerű vélekedéssel, nem az számít, hogy éjfél előtt vagy után fekszünk le, hanem az, hogy elegendő mennyiségű, minőségi alvást biztosítsunk magunknak.

4. Pókokat eszünk álmunkban

A rémisztő mítosz, miszerint évente több pókot is lenyelünk alvás közben, nem állja meg a helyét. A pókok kerülik az emberi testet, és nem jellemző, hogy az emberek szájába másznának.

5. Alvási pozíciók hatása az emésztésre

A hason alvás nem segíti az emésztést, sőt, nyomást gyakorolhat a gyomorra, ami refluxot vagy gyomorégést okozhat. Az oldalon vagy a hátadon alvás jobb választás, mivel ezek a pozíciók csökkentik az emésztési problémák kockázatát, valamint a váll-, nyak- és hátfájdalmakat is.

Felejtsd el a népszerű mítoszokat és aludj valóban megfelelően! A szervezeted meghálálja az odafigyelést.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló